Két hét alatt 1,7 milliárdos kár a három nagy biztosítónál
2013.04.10
Március közepétõl a hónap végéig több mint harmincezer kárt jelentettek a Groupama Garancia, az Aegon, valamint az Allianz biztosító ügyfelei, a kárösszeg a három biztosítónál meghaladja az 1,7 milliárd forintot, egy éve ennek töredéke volt a kár - közölték a társaságok az MTI-vel.

A Groupama Garanciához 10 795 kárbejelentés érkezett március utolsó két hetében, ebbõl Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére jut 3931. Az ügyfelek adatai alapján a teljes kár 664 millió forint, amelybõl 294 milliót - 5159 esetet - már ki is fizettek. A jelentõsebb összegû károk az áramszolgáltatás kimaradásából és a gépjármûvekben keletkezett károkból adódtak ennél a biztosítónál. Egy évvel ezelõtt ugyanebben az idõszakban 5736 káresetet jelentettek a Groupamánál, ezekre 138 millió forintot fizettek ki.

Az Aegon Magyarországhoz eddig 11 ezer kárbejelentés érkezett. Az ügyfelek által becsült kárösszeg pedig 630 millió forint. A bejelentett károk 92 százalékát már rendezte a biztosító. Tavaly március második felében 951 kárra 38,4 millió forintot fizetett ki az Aegon. Az Aegonnál a leggyakoribb bejelentett kárt a vihar és a hónyomás okozta, de nagyobb összeget tett ki az áramkimaradásból eredõ fagyasztott élelmiszerek megromlása miatt kifizetett kár is. A legtöbb bejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém- és Vas megyébõl érkezett, ezeket Budapest követi.

Az Allianzhoz március második felében 11 ezer kárbejelentés érkezett, amelyek döntõ többsége viharkár és beázás volt, de jelentõs számban érkeztek hónyomás és élelmiszerromlás miatt is. Az ingatlanokban keletkezett károk értéke meghaladja az 500 millió forintot. Eddig 7500 esetben már fizetett is a biztosító, összesen 350 millió forintot. Tavaly ugyanebben az idõszakban 3 ezer kárra 80 millió forintot fizetett az Allianz.