Viharmérleg: három nap alatt 90 milliós kár
2012.06.12
Az elmúlt három napban, fõképp az ország déli és keleti megyéiben extrém idõjárási jelenségek, heves, sokszor jégesõvel járó viharok vonultak végig. A Generali Biztosító munkatársai a bejelentések alapján megkezdték a károk felmérést az érintett településeken. Kedd reggelig összesen 868 kárbejelentést regisztrált a biztosítótársaság, melyek összértéke megközelíti a 90 millió forintot.

A leginkább érintett területeken – Baja, Pécs, Debrecen és Budapest – ötszörösére nõtt a kárbejelentések száma az ebben az idõszakban megszokottakhoz képest. A villámlással kapcsolatos bejelentések voltak a leggyakoribbak, az esetek közel felét tették ki, összesen eddig 42 milliós kárt okozva. Második helyen a viharok (31%, 19,5 millió Ft.), harmadik helyen pedig a jégesõ (20%, 21,7 millió Ft.) által okozott károk állnak a gyakoriságot tekintve.


A károk felmérése jelenleg is zajlik, az elõzetes adatok alapján a vihar miatti sérült, felszakított tetõszerkezetek, kidõlt fák és a jégesõ okozta gépjármûkárok, illetve a mûszaki berendezések másodlagos villámcsapás miatti meghibásodásai lehetnek a leggyakoribb kártípusok. A Generali az idei évben 15.000 villámlással összefüggõ káresetet regisztrált, a társaság szakértõ partnerszerviz hálózatot mûködtet, akik a kárfelmérést követõen a sérült háztartási és elektronikai készülékeket helyszínrõl elszállítják, javíttatják, majd visszaviszik a tulajdonosoknak.