A Generali nyerte az állami pályázatot
2013.04.11
A Generali Biztosító nyerte az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításra kiírt állami pályázatot, így 2013-ban hozzávetõlegesen 1,6 millió gyermeknek nyújt védelmet. Az óvodában, iskolában, valamint azok területén kívül elszenvedett csonttörésre 3000 forint biztosítási összeget fizet a biztosító a magyar állammal kötött szerzõdés alapján. A Generali tapasztalatai szerint a gyermekek legtöbbször az alkarjukat, csuklójukat és kezüket törik, de gyakoriak a boka-, lábszár- és térdsérülések is, ezek leginkább esések és közlekedési balesetek miatt következnek be.

Talán nem mindenki tudja, hogy 2003 óta minden 3 és 18 év közötti gyermek ingyenes balesetbiztosításban részesül, melynek költségeit az állam állja. Idén a Generali Biztosító nyerte el a szolgáltatásra kiírt pályázatot, így 2013-ban 340 ezer óvodás, 743 ezer általános iskolás, 127 ezer szakiskolai hallgató, valamint 414 ezer középiskolás számára nyújt majd védelmet a társaság. A biztosítás nem csupán az óvodákban, iskolákban elszenvedett balesetekre vonatkozik, hanem azon túl is, egész évben és a nap 24 órájában, játék, sport, közlekedés, nyaralás során vagy az otthonukban szerzett sérülésekre is. Mindez a Föld valamennyi országára érvényes, beleértve a légtereket és a nemzetközi vizeket is. A biztosítási védelem a balesetbõl eredõ halálesetre és maradandó egészségkárosodásra is kiterjed, súlyosabb esetben a kártérítés eléri a 300 ezer forintot.

Korábban, a 2007 és 2009 közötti idõszakban is a Generali nyújtotta az állami tanulóbiztosítást. Ez idõ alatt az államilag finanszírozott balesetbiztosításra bejelentett káresetek száma mintegy 60 ezer volt, a biztosító csaknem 250 millió forint kártérítést fizetett ki. Ebben az idõszakban egyébként a káresetek 70%-a csonttörés volt. A biztosító adatai szerint 2012-ben az alkartörés volt a leggyakoribb sérülés (35%), melyet a csukló-, kéztörés követett (24%), míg harmadik helyen a különbözõ lábszár-, boka-, térdsérülések álltak (19%).

A Generali 2012-es reprezentatív, 1200 fõs mintán végzett felmérése szerint az általános iskolások 14%-át, a középiskolások 28%-át éri baleset a tanintézményben, míg 6%-uk szerez sérülést az oda vezetõ úton. Ezzel együtt is a legtöbb baleset otthon következik be, ezért nagyon fontos a biztonságos környezet kialakítása.

A gyermekek leggyakrabban különbözõ esések, zuhanások miatt kerülnek kórházba. Erre legtöbbször lépcsõrõl, bútorokról, játszótéri eszközökrõl, teraszokról vagy 1-2 szintes házak erkélyeirõl leesett gyermekek esetében kerül sor. A második legsûrûbben elõforduló, kórházi ápolást igénylõ gyermekbaleseti kategóriába a közlekedési balesetek tartoznak. Statisztikák szerint körülbelül minden 10. közlekedési balesetben sérül meg 18 éven aluli gyermek.

„A gyermekek örökmozgók, és még tapasztalatlanok a világ veszélyeivel szemben, így nagyon könnyen éri õket kisebb-nagyobb baleset. Nagy könnyebbséget jelenthet a szülõ számára, ha egy komolyabb sérülés esetén a gyermek testi-lelki ápolása, adott esetben a napi rutin átszervezése mellett nem kell az ezzel járó anyagi terheket is teljes egészében viselniük. Az állami biztosítás egy mindenki számára elérhetõ, jó kiindulási alapot ad ehhez – nyilatkozta Paál Zoltán, a Generali vezérigazgató-helyettese.

A biztosítási eseményt a biztosított törvényes képviselõjének a baleset bekövetkeztétõl számított 30 napon belül kell bejelenteni. A biztosítás 2013. január elsejétõl érvényes, így a Generali a 2013 elsõ hónapjaiban bekövetkezett kárbejelentéseket is fogadja.

Az államilag finanszírozott általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás szolgáltatásai: