Robbanásszerű fejlődés előtt áll az okosotthonok piaca
2019.07.23

Az okosotthonok piaca Európában jelentős fejlődés előtt áll: 2019-2027 között évi átlag 13,9%-kal növekedhet, így az időszak végére a piac mérete elérheti a 12,94 milliárd dollárt – derül ki egy friss jelentésből.

A Market Study Report jelentése az európai intelligens háztartási eszközök piacát vizsgálja, fontos adatokat szolgáltatva a termékekről, a technológiákról, a végfelhasználókról, a regionális kilátásokról és a 2027-ig várható fejlődési irányokról.

A smart home egy komplex számítógépes rendszer, amely hatékonyan, saját igényeinkre szabva működteti otthonunk fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket és számos más technikai eszközt.

Az okosotthonok piacán új szolgáltatók is megjelentek, köztük biztosítók és energia szolgáltatók. Az Aviva például az Alarm.com platform szolgáltatóval együttműködve nyújt írországi ügyfeleinek felhőalapú intelligens otthoni biztonsági és automatizálási szolgáltatásokat. A brit Neos lakásbiztosító - melynek fő részvényese szintén az Aviva – a Roost intelligens otthoni eszközeit kínálja ügyfeleinek, melyek segítségével távolról is aktívan védhetik otthonunkat egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

Az okosotthonok piacának gyors európai fejlődését számos egyéb kulcsfontosságú tényező is befolyásolja. Ezek közül az egyik legfontosabb a nagy sebességű internetkapcsolathoz való egyetemes hozzáférés, de az intelligens mérőeszközök elterjedése, valamint a digitális gazdaságot támogató uniós politikai környezet is. A smart home eszközök iránti növekvő kereslet mögött a technológiai újdonságok terén jártas fiatal generáció áll. A fiatalok ugyanis nagyobb értéket tulajdonítanak az okos otthonok és az összekapcsolt eszközök koncepciójának, főként az általuk nyújtott kényelmi szolgáltatások miatt.

Az intelligens háztartási eszközök európai piacát 2018-ben 4,08 milliárd dollárra becsülték, ami várhatóan évi 13,9%-kal bővül majd a 2019-2027 közötti időszakban, megközelítve a 13 milliárd dollárt. Az energiahatékony eszközök, valamint a kényelmi szolgáltatások iránti növekvő fizetőképes kereslet erős hajtóerőt jelentenek a piacnak.

A potenciálisan okos otthoni készülékekké alakítható háztartási eszközök közé tartoznak a hűtőszekrények, légkondicionálók, mosogatógépek, sütők, kályhák, mosógépek, szárítók, fűtési rendszerek. A beépíthető intelligens készülékek hatalmas növekedési potenciállal rendelkeznek a tanulmány szerint a főbb európai piacokon, főként Belgiumban, Franciaországban, Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Finnországban, Dániában, Németországban, Hollandiában és Svédországban.