A spanyol középosztály már elkezdte növelni megtakarításait
2013.04.15
A válság sújtotta spanyol lakosság egyre többet fektet nyugdíjcélú és életbiztosítási termékekbe, mivel aggódnak a kormány és a helyi bankok pénzügyi ereje miatt – véli az ország legnagyobb biztosítójának feje.

Antonio Huertas, a Mapfre elnök-vezérigazgatója erõs keresletnövekedést jósol a nyugdíjcélú megtakarítási termékek iránt Spanyolországban, ahol egyébként a munkaképes korú lakosság több mint negyede munkanélküli.

Huertas a Financial Times-nak adott interjújában elmondta, hogy a válság alatt Spanyolországban nõtt az igény az életbiztosítások iránt, illetve az egész nyugdíj szektor keresletnövekedés figyelhetõ meg. A spanyol állam válsága, illetve közszféra fizetõképessége körüli kétségek miatt a középosztály növeli megtakarításait nyugdíjas éveire – jegyezte meg a biztosító vezér.

A válság kitörésekor a háztartások megtakarítási rátája erõsen csökkent, a nemzeti megtakarítási ráta pedig a tavalyi év elsõ negyedében negatívba fordult, a 2000-ben elkezdõdött hivatalos adatgyûjtés óta elõször.

A díjbevétel tekintetében legnagyobbnak számító spanyol biztosítótársaság, a Mapfre életbiztosítási üzletága tavaly 5,9%-os csökkenést szenvedett el a hazai piacon, azonban Huertas szerint egyre többen kezdik felfogni, hogy megtakarításra szükség van. Habár Spanyolországban még mindig az európai átlag alatt van a nyugdíjalapok vagyona, ugyanakkor már látszanak a növekedés jelei, ami a biztosító szerint biztosan folytatódni fog.

Huertas szerint azonban a piacok félreárazták az ország adósságát, ennek következében a Mapfre– amely mintegy 8 milliárd eurónyi spanyol államkötvénnyel rendelkezik – részvényei tavaly 45%-os esést szenvedtek el április és július között, amikor még úgy tûnt, az ország az államcsõd felé rohan. Még mindig vannak ugyan kockázatok, azonban a vezetõ szerint a spanyol államkötvények biztonságosak.