Egyértelmű az összefüggés az egészség és a pénz között
2019.07.24

A Howmuch.net az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira alapozva készített egy kimutatást arról, hogy van-e összefüggés a lakosság egészségben eltöltött várható élettartama és az egészségügyre fordított kiadások között az egyes országokat tekintve.

A lenti, az európai országokat felsoroló kétdimenziós ábrán a vízszintes tengelyen a születéskor várható egészséges élettartam, a függőleges tengelyen pedig a dollárban mért, egy főre jutó egészségügyi kiadások láthatók. Jól látszik, hogy azokban az országokban, ahol többet költenek az egészségügyre, magasabb az egészségesen várható élettartam.

Forrás: howmuch.net

Európában a legtöbbet a svájciak, a norvégok és a svédek költik egészségügyre, és úgy általában kijelenthető, hogy a legmagasabb szintű költés Nyugat-Európára jellemző. Ezzel párhuzamosan a legmagasabb várható élettartamok is itt jellemzőek, kivétel nélkül 70 év fölötti születéskor várható egészséges élettartammal.

Magyarország a régiós költésnek megfelelő helyet foglal el - 943 dollárral számolnak egy főre vetítve a statisztikusok -, amihez a régiós átlagnak megfelelő, 65-70 éves egészségesen várható élettartam társul. A legalacsonyabb a költés és a várható élettartam Európa legszegényebb, keleti országaiban, a legalacsonyabb egészségügyi kiadással bíró Moldovával a sor végén.