Fogyasztóvédelmi programot indít az EU
2011.11.09
A Bizottság tegnap fogadta el az új egészség- és fogyasztóvédelmi programokra irányuló javaslatokat. A két program célja, hogy Európa polgárai egészségesek, aktívak, tájékozottak, cselekvõ- és döntésképesek legyenek, és így hozzá tudjanak járulni a gazdasági növekedéshez.

A két új program 2014–2020 között zajlik, az „Egészségügy a növekedésért program” 446 millió eurós, a „Fogyasztóvédelmi program” 197 millió eurós költségvetéssel. A programok kevesebb, ámde konkrétabb és egyértelmû uniós hozzáadott értéket jelentõ intézkedésekre összpontosulnak.

Az Egészségügy a növekedésért program a tagállamok munkáját támogatja és egészíti ki az innovatív és fenntartható egészségügyi rendszerek megvalósítása; a jobb és biztonságosabb egészségügyi ellátás elérhetõségének növelése; az egészség megõrzésének és a betegségek megelõzésének ösztönzése; valamint az állampolgárok határokon átlépõ egészségügyi veszélyekkel szembeni védelme érdekében.

A program az elõzõ egészségügyi programokra épül, támogatva az egészségügyi innováció kiaknázására, a jobb és biztonságosabb egészségügyi ellátás megvalósításának ösztönzésére, az egészségmegõrzésre és a betegségmegelõzésre, valamint az állampolgárok határokon átlépõ egészségügyi veszélyekkel szembeni védelmére irányuló intézkedéseket.

A Fogyasztóvédelmi program az EU fogyasztóvédelmi politikáját támogatja az elkövetkezendõ években. Célkitûzése, hogy a polgárokat az egységes piac középpontjába állítsa, és lehetõséget teremtsen számuka az eredményes és aktív piaci részvételre. Mindezeket a termékbiztonság hatékony piacfelügyelet általi növelésével; a fogyasztók tájékozottságának, ismereteinek javításával és az õket megilletõ jogok tudatosításával; a fogyasztói jogok hatékony jogorvoslat, különösen az alternatív vitarendezés általi megszilárdításával szeretné elérni. Továbbá a határokon átnyúló jogérvényesítést is meg szeretné erõsíteni.

A fogyasztóvédelmi program olyan intézkedéseket foglal majd magában, mint a biztonság ellenõrzése és érvényre juttatása, olyan uniós szintû rendszerek segítségével, mint a RAPEX, a veszélyes fogyasztói termékek riasztási rendszere. A program tájékoztatási és oktatási kezdeményezései közé tartozik a fogyasztói kérdésekkel kapcsolatos uniós és nemzeti szintû döntéshozatal javításának folyamatos tényszerû megalapozása, például az úgynevezett fogyasztói piaci eredménytábla révén, amely az európai fogyasztók elvárásainak meg nem felelõ piacokat szûri ki.

Szintén a program részét képezi a fogyasztói jogok elõmozdítását célzó jogszabályok végrehajtása, mint például a fogyasztói hitelrõl szóló irányelvé, amely szerint a fogyasztók számára Európa-szerte garantálni kell bizonyos közös, alapvetõ jogokat ideértve az egyértelmû és összehasonlítható információkhoz való jogot a pénzügyi kötelezettségvállalást megelõzõen.

Az új egészség- és fogyasztóvédelmi programok bejelentésekor John Dalli biztos a következõket nyilatkozta: „Ez a két program az emberekrõl szól: arról, hogyan teljesedhetnek ki életükben és társadalmi, gazdasági szerepeikben. Ha tovább maradnak egészségesek és aktívak, az nemcsak számukra, de a munkahelyteremtés és a növekedés szempontjából is kedvezõ. A magabiztos, tudatos fogyasztók virágzó piacokat teremtenek. Biztos vagyok abban, hogy a két program jelentõs mértékben hozzájárul majd az Európa 2020 célkitûzések – az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés – megvalósításához az évtized végére.”

Ezek az új uniós programok a folyamatban lévõ egészség- és fogyasztóvédelmi programokra épülnek, amelyek a tagállamok számára értékes lehetõségeket biztosítnak az egészségügybe és fogyasztók védelmébe történõ beruházásra.

A jelenlegi programok 2013 végéig tartanak. Az új egészség- és fogyasztóvédelmi programok az Unió 2014–2020-as pénzügyi prioritásainak (az uniós többéves pénzügyi keretnek) részét képezik, amelyet az Európai Bizottság júniusban jelentett be.