Megérné kihasználni a családi kedvezményeket
2013.04.16
A brit háztartások 57 százaléka évente több mint 350 fontot veszít azáltal, hogy nem használja ki a családi kedvezmények adta lehetõségeket- derült ki az Aviva legújabb kutatásaiból.

Az élettársi kapcsolat egyre elterjedtebb családforma az Egyesült Királyságban, de mivel hosszabb ideig élnek együtt, még mielõtt összeházasodnának és gyermeket vállalnának, ezek a pénzügyileg független, bár elkötetezett párok elesnek a megtakarítás lehetõségétõl, azáltal, hogy nem egyesítik pénzügyeiket.

Az Aviva több mint 2000 brit felnõttet kérdezett meg életkörülményeikrõl és pénzügyeikrõl, amibõl kiderült, hogy a gyermek nélkül együtt élõ párok veszik igénybe legritkábban a többszemélyes kedvezményeket, a párok csupán 27 százaléka él a rendelkezésére álló árengedményekkel. Családok, melyek tagjai együtt élnek, viszont tagjai anyagilag függetlenek, több mint 30 százalékos megtakarítástól is eleshetnek azáltal, hogy nem használják ki a többszemélyes kedvezményeket és szolgáltatásokat, mint például a több személyre érvényes gépjármû-biztosítás, családi vasútbérlet, vagy kedvezményes mobiltelefon-szerzõdések.

Jellemzõen a nagyobb életesemények, mint a házasságkötés, vagy gyermekvállalás az elsõdleges kiváltó okok a családok számára, hogy felülvizsgálják pénzügyeiket és a rendelkezésre álló megtakarításokat, akiknek pedig már bekötötték a fejét, jóval gyakrabban veszik igénybe a többszemélyes, kedvezményes ajánlatokat (a gyermek nélküli házasok 44%-a, gyermekkel rendelkezõ házasok 46%-a).

Az Aviva jelentésében bemutat egy konkrét példát is, egy kétgyermekes családról, ahol a házaspáraok kihasználták pénzügyi elõnyöket azáltal, hogy egyesítették anyagi erõforrásaikat. Jelentõs összeget takarítanak meg ugyanis azzal, hogy a biztosítási termékektõl kezdve a mobiltelefon-szerzõdésekig a kedvezményes családi termékeket választják. Az ezáltal szerzett megtakarításaik éves szinten kimutatható összeget jelentenek, a megspórolt pénzt gyermekeikre és otthonukra költik, ami pedig ezen felül megmarad, az a közös megtakarítási számlájukra kerül.

A tanulmány megemlíti, hogy a legnagyobb összeget a közös/többszemélyes gépjármû biztosításokkal lehet megtakarítani, amely éves szinten átlagosan 84 fontot jelent, a családi vasútbérlet vásárlásával pedig évi 99 fontot spórolhat egy brit család. A mobiltelefon-szerzõdések és a sport tagsági díjak, bérletek azok a területek, ahol a legkevésbé használják ki ezeket a kedvezményeket. A megkérdezettek csupán 22 százalékának volt közös telefon elõfizetése, és 29 százalékuk igényelt kedvezményt edzõtermi bérlet esetében.

“Egy olyan idõszakban, amikor sok családot érintenek a megszorítások, szükséges a pénzügyek felülvizsgálata és a kiadások korlátozása, valamint egyszerû és hatékony módja lehet a spórolásnak a többszemélyes kedvezmények igénybevétele” – jegyezte meg Heather Smith, az Aviva marketing igazgatója.

“A biztosítási szerzõdések módosítása és a közös szerzõdések megkötése sokkal egyszerûbb, mint azt az emberek gondolják, a megtakarítás pedig jelentõs lehet. Életünk során ahogy a változnak körülményeink, hasznos lehet idõrõl-idõre felülvizsgálni pénzügyeinket és szerzõdéseinket, hogy mindenkor a legjobb ár-érték arányú termékeket és szolgáltatásokat vegyük igénybe”- tette hozzá Smith.