Folytatódnak a felvásárlások Kelet-Közép-Európa legnagyobb biztosítási piacán
2013.04.18
További konszolidációra lehet számítani Kelet-Közép-Európa legnagyobb biztosítási piacán, elemzõk szerint ugyanis az öt legnagyobb lengyel biztosító piaci részesedésének növelésére törekszik.

Tavaly júliusban a német Talanx biztosító vásárolta fel a varsói Warta biztosítót - három hónappal azelõtt, hogy Németország harmadik legnagyobb biztosítója bevezette papírjait a Frankfurti Értéktõzsdére –létrehozva így Lengyelország második legnagyobb biztosítótársaságát, a PZU után. Ezzel az osztrák Vienna Insurance Group harmadik helyre szorult vissza, melyet az Allianz és az Ergo követnek.

De túl ezen az öt cégen, egy sor kisebb piaci szereplõ – köztük az oszrák Uniqa és a lengyel MTU is akvizíciós célponttá válhat. Az Erste Group elemzõje újságíróknak azt mondta, hogy miután a német versenytárs kiszorította a Vienna Insurance Group-ot a Warta felvásárlásából, a VIG most organikus növekedésre törekszik, és csak kisebb felvásárlásokat tervez, mint amilyen a legutóbbi QBE Makedonija volt.

A Warta felvásárlása nagy lehetõséget jelentett volna a VIG számára növekedés szempontjából, azonban a befektetõk szempontjából elõnyösebb, ha nem költi túl magát a cég egy akvizíció során, és már az is megmutatkozott, hogy organikus növekedésre is képes a társaság – mondta Christoph Schultes az Insurance Insider magazinnak.

Az elmúlt években is történtek kisebb felvásárlások, amire a jövõben is számítani lehet, azonban nem olyan méretûekre, ahol a második legnagyobb piaci szereplõ felvásárolja a negyedik legnagyobbat, vagyis a top 5 szereplõ konszolidációjára nem kell számítani – véli Schultes.

A Berenberg Bank elemzõje is egyetért azzal, hogy a top 3-4 piaci szereplõvel semmi nem fog történni, inkább a kisebb cégekkel. Van egy pár Európa-szerte tevékenykedõ biztosítási csoport, melyek valamivel kisebb piaccal rendelkeznek Lengyelországban, azonban a fõ akvizíciós célpontok inkább a banki tulajdonban lévõ vállalkozások lehetnek. A pénzügyi szolgáltató cégek körében amúgy is megfigyelhetõ egy trend, miszerint egyszerûsíteni kívánják tevékenységüket, a fõ területekre koncentrálva, így az egyéb üzleti részesedéseiktõl nagy eséllyel megválnak. Ha a jövõben bármely cég eladó sorba kerül a lengyel piacon, minden bizonnyal éles verseny folyik majd érte – vélik elemzõk.