Bostoni bombázás: jelentõsen befolyásolhatja a biztosítási piacot
2013.04.19
A bostoni maratonon történt kettõs bombatámadás komoly hatást gyakorolhat a késõbbiekben a terrorizmus elleni biztosítási piacra, valamint a sportesemények biztosítására – figyelmeztetnek szakértõk.

Bár az bombázás anyagi veszteségei nem túl magasak, valószínûleg nem fogja meghaladni az 1 millió dollárt, ellenben az eseményt követõ biztonsági intézkedések miatti üzemszünetek hatására nõhet a követelések száma – véli az RMS.

Hétfõn két bomba robbant fel a Bostonban megrendezett maraton célvonalának közelében. Mindkét robbanás szabad téren történt, és úgy tûnik, hogy mindkettõt alacsony hatóerejû robbanószerkezet okozta. A szerdai adatok alapján a támadás három halálos áldozatot követelt, 144-en sérültek meg, továbbá 17-en vannak továbbra is kritikus állapotban.

Az anyagi károk többsége a robbanás helyétõl számított 3-6 méteres körzeten belül keletkezett.

\"A sportesemények biztosítását illetõen változások várhatóak a bostoni maratonon bekövetkezett bombatámadást követõen. A terrorizmus elleni biztosítási fedezetek, szeptember 11-et követõ években tapasztalt szûkössége következményeként, a 2006-os FiFA világbajnokság elmaradásának esetére szóló biztosításokat már értékpapírosították.

Miközben tehát a vagyoni károk alacsonyak, a bostoni maratonon történt támadás jelentõs hatással lehet a terrorizmus elleni biztosítási piacra\" – nyilatkozta Gordon Woo, az RMS katasztrófa modellezési cég szakértõje.

A bostoni maratonhoz hasonló utcai rendezvények természetüknél fogva kiszolgáltatott események, egyrészt nagy tömegeket mozgatnak meg, másrészt pedig korlátozás nélkül megközelíthetõek.

A szigorúan védett sportcsarnokok helyett a terroristák inkább a kevésbé ellenõrzött célpontokat részesítik elõnyben, ezért válaszják például a bostoni maratont a Superbowl vagy az olimpia helyett.

Az AIR Worldvide katasztrófa modellezõ cég hozzátette, hogy a terroristák gyakran olyan helyet választanak, ahol a legnagyobb hatást képesek kiváltani, és általában nem a pusztítás mértéke az elsõdleges szempont.
A terroristák elsõsorban igyekeznek szimbolikus, adott kultúrához kapcsolódó eseményeket megcélozni. A bostoni maraton egyszerre volt ikonikus és népszerû - jelentette ki az AIR Worldvide.