Módosul a biztosítási törvény
2013.04.22
Megjelent a biztosítási tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvénytervezet a kormány honlapján. A biztosítási törvény részletesen meghatározza a biztosítók vállalatirányítási rendszerét, kibõvíti a felszámolás szabályait. A kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) törvény pedig a külföldi, illetve az ismeretlen jármûvek által okozott károk rendezésére vezet be újabb szabályokat.

A biztosítási törvény egyik módosító szabálya megtiltja, hogy bárki kiváltsa a saját biztosítási díját azzal, hogy közvetítõ tevékenységbe kezd. A jogszabály rendelkezik majd arról, hogy a biztosítóknak a saját informatikai rendszerük biztonsági kockázatelemzését legalább kétévente felül kell vizsgálniuk.

A módosítást követõen nem lesz kötelezõ, hogy a biztosító vezetõ orvost alkalmazzon. Az õ funkciója az életbiztosításoknál az ügyfél egészségének - a szerzõdés megkötése elõtti - elbírálása. A tervezet azzal indokolja a funkció megszûnését, hogy az egészségügyi kockázatok elbírálásának fejlõdése nem teszi szükségessé az orvosi vizsgálatot. Így a biztosító a jövõben csak vezetõ aktuáriust (matematikust), vezetõ jogtanácsost, továbbá számviteli- és belsõ ellenõrzési vezetõt köteles alkalmazni.

Egy új fejezet tartalmazza a biztosítási törvényben a társaságok irányítási rendszerével kapcsolatos szabályokat, amelyek a biztonságosabb mûködés révén hatnak ki az ügyfelekre.

A kgfb törvény jelenleg is szabályozza a külföldi jármûvek által magyar jármûben okozott, illetve az ismeretlen jármû által okozott károk rendezését. Az ezeket intézõ szervezetek ma is a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) keretében mûködnek, de a tervezet elkülönült szervezeti egységgé teszi ezeket, vagyis önálló számvitelre, beszámoló készítésére kötelezi az új egységet. A tervezet elismeri, hogy a MABISZ példaértékûen látja el ezt a feladatát, de az elkülönült szervezeti egységgé alakítás még költséghatékonyabbá teszi a munkát.