Cselekedni kell a katasztrófák ellen - zöld könyvet fogadott el az EB
2013.04.23
Az Európai Bizottság múlt héten zöld könyvet fogadott el a természeti és az ember okozta katasztrófákra köthetõ biztosításokról, melyben megvizsgálta a rendelkezésre álló biztosítási lehetõségeket. Az európai biztosítókat tömörítõ szövetség üdvözölte az EB ezzel kapcsolatos megállapításait.

Az Európai Bizottság az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó uniós stratégiát terjesztett elõ, kísérõ intézkedésként pedig zöld könyvet fogadott el a természeti és az ember okozta katasztrófákra köthetõ biztosításokról. Az ehhez kapcsolódó nyilvános konzultáció széleskörû vitát indít a biztosítások jelenlegi kínálatának megfelelõségérõl és hozzáférhetõségérõl.

A konzultációval kapcsolatban az Insurance Europe megjegyezte, hogy az európai gazdaság stabilitására és növekedésére folyamatosan hatást gyakoroló nagyerejû katasztrófák miatt különösen fontosnak és üdvözlendõnek tartja az EB figyelmet szentel a biztosítások szerepére a katasztrófa-kockázatok kezelése terén.

Nincsen egyetlen olyan megközelítés, amely alkalmas lenne az EU egészében a katasztrófákkal kapcsolatos kockázatok kezelésére. A zöld könyv helyesen emeli ki, hogy a biztosítók nagyban hozzájárulnak a katasztrófák hatásainak minimálisra csökkentéséhez, méghozzá a kockázatkezelési ciklus minden szintjén, a kockázatok azonosításától, azok modellezésén át, egészen a kockázatok transzferálásáig és a helyreállításig – állapította meg az Insurance Europe.

Mindezt szem elõtt tartva az Insurance Europe úgy véli, hogy a konzultációnak a veszélyek tudatosítására és a megelõzésre kell a hangsúlyt helyeznie. Az érdekvédelmi szerv azt mondta, hogy részeltekbe menõen válaszolni fog a konzultációs felhívásra.

A zöld könyv számos kérdést vet fel a katasztrófabiztosítások megfelelõségére és hozzáférhetõségére vonatkozóan. A zöld könyvnek az a célja, hogy növelje a tudatosságot, és felmérje, hogy célravezetõ vagy indokolt-e uniós szintû cselekvéssel fejleszteni az Európai Unión belüli katasztrófabiztosítások piacát. Az EB szerint általánosabb értelemben ez a folyamat növelni fogja a tudásalapot, elõ fogja segíteni a biztosításnak mint a katasztrófakezelés eszközének a használatát, és ezzel hozzá fog járulni ahhoz, hogy kialakuljon a katasztrófakockázat megelõzésének és mérséklésének általános kultúrája.

A zöld könyvre vonatkozó nyilvános konzultáció 2013. június 30-án zárul le. Amint a Bizottság megvizsgálta a kapott válaszokat, döntést fog hozni a legmegfelelõbb következõ lépésrõl, amely számos – jogalkotási és nem jogalkotási – formában is megvalósulhat.