Évi 4700 milliárd dollár: ekkora környezeti kárt okoznak a vállalkozások
2013.04.24
Világszinten az üzleti tevékenységek környezeti költségei becslések szerint elérik az évi 4700 milliárd dollárt - írja a Bloomberg egy jelentésére hivatkozva.

A jelentés szerint, környezeti költségek nagysága szempontjából az elsõ hat helyen áll az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, a vízhasználat, a földhasználat, a légszennyezés, a föld- és vízszennyezés, valamint a hulladékok.

Egyes üzletágaknak jelentõs környezeti hatása van, ilyen többek között a bányászat. Ezek gazdasági veszteségeket generálnak, amennyiben a természetes erõforrások és a környezetszennyezés költségeit is számításba veszik – állítja az ENSZ által támogatott tanulmány, mely a The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) elnevezésû globális kezdeményezés keretében született.

A jelentésbõl kiderül, hogy például Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában a széntüzelésû energiatermelés környezeti és társadalmi költségei meghaladják az ágazat termelési értékét.

Dél-Amerikában a marhatenyésztés és -gazdálkodás jelentik a második legnagyobb környezeti hatást a régióban, hozzávetõleg 353,8 milliárd dolláros környezeti költséggel, szemben az ágazat 16,6 milliárd dollárnyi bevétellével. A széntüzelésû energiatermelés Észak –Amerikában a harmadik legnagyobb régiós környezeti hatással rendelkezik, becslések szerint évi 316,8 milliárd dollár környezeti költséggel, szemben a mindössze 246,7 milliárd dollár bevétellel.

A jelentés azt is megállapította, hogy azok a vállalatok, amelyek mérik és kezelik az általuk használt természetik erõforrásokat, és igyekeznek csökkenteni a kockázatokkal, mint például a vízhiánnyal, a változékony energia- és mezõgazdasági árakkal szembeni kitettségüket, jóval rugalmasabb ellátási láncokat, valamint jobb befektetési stratégiákat képesek kialakítani.