Földrengés: szerda délutánig összesen 533 kárbejelentés érkezett a Generalihoz
2013.04.24
Április 23-án kedden a kora hajnali órákban a Richter skála szerint 4,8-as erõsségû földrengés rázta meg Heves megyét. A földmozgás további megyékben és Budapesten is érzékelhetõ volt. Az adatok szerint a földrengés epicentruma a Heves megyei Tenk községben volt. A Generali Biztosító munkatársai megkezdték a károk felmérését már a tegnapi nap folyamán. Az eddig beérkezett adatok alapján a legtöbb bejelentés Heves városából érkezett (151 bejelentés), míg a második helyen Tenk (77 bejelentés), a harmadik helyen pedig a szintén Heves megyei Átány (67 bejelentés) található. Budapestrõl összesen 29 bejelentést regisztráltak a biztosító munkatársai.

Szerda délutánig összesen 533 kárbejelentés érkezett a biztosítóhoz, melyek összértéke az elõzetes kárbecslések alapján meghaladja a 84 millió forintot. A Heves megyei károk összértéke önmagában 67 millió forint felett van, míg Pest megyében nagyságrendileg 7, Budapesten pedig 5,5 milliós kárértéket becsültek a biztosító munkatársai. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyébõl érkezett még összesen 29 bejelentés a Generalihoz.

A legjellemzõbb kártípusok az épületekben keletkezõ kisebb-nagyobb repedések, a házak vakolatának leesése, illetve különféle kémény és tetõ sérülések voltak. A tegnapi földrengés egyértelmûen erõsebb volt mint a két hónappal ezelõtti: 2013 februárjában a Richter skála szerint 3,5 erõsségû földmozgást regisztráltak, így akkor a biztosító méltányosságból térítette meg a károkat. Ugyanakkor ezúttal egyértelmûen a szerzõdésekben foglalt kockázati szint – mely körülbelül a 4,4-es Richter skála szerinti erõsségnek felel meg – felett volt a kérdéses érték, így a társaság „jogalapból” fogja megtéríteni az ügyfelek jogos kárigényeit. A biztosító munkatársai már a tegnapi napon megkezdik a kárfelmérést az érintett településeken, szükség esetén a kárszakértõk átcsoportosítására is sor kerülhet.