Bevásárolja magát Kínába az Axa
2013.04.25
Európa második legnagyobb biztosítója megállapodást kötött a kínai Tian Ping biztosító 50%-os részesedésének megvásárlásáról, mintegy 458 millió euró értékben. Az Axa abban bízik, hogy a gépkocsi-tulajdonosok számának gyors növekedése felturbózza a kínai gépjármû-biztosítási piacot.

Az Axa ebben a hónapban vált meg régi életbiztosítási portfóliójától az Egyesült Államokban, mintegy 1,1 milliárd dollárért, ezzel is kifejezésre juttatva azon szándékát, hogy a fejlett, lassan növekvõ piacok helyett inkább a feltörekvõ piacok felé vegye az irányt. A biztosító arra tett ígéretet, hogy megduplázza piaci jelenlétét a gyorsan növekvõ piacokon, ahonnan tavaly a nem-életbiztosítási díjbevételeinek 14%-a származott.

Az Axa és a Tian Ping jelenlegi részvényesei közösen fogják ellenõrizni a kínai biztosítótársaságot, míg az Axa jelenlegi kínai nem-életbiztosítási mûveletei beintegrálódnak az új közös vállalatba – közölte a biztosító szerdán.

Az Axa szerint a felvásárlással Kína, illetve Japán kivételével Ázsia legnagyobb külföldi nem-életbiztosítójává válhat. Az Allianz után Európa második legnagyobb német biztosítója már most is jelen van Kína életbiztosítási piacán, méghozzá Kína legnagyobb hitelezõje, az Industrial Bank of China-val közös vállalaton keresztül.

Kínában az életbiztosítási piacon a külföldi szereplõk számára tilos 49%-nál nagyobb részesedéssel rendelkezniük egy vállalatban, Ezzel ellentétben a nem-életbiztosítási piacon nincs ilyen korlátozás, azonban még így sincs jelentõs részesedésük a piacon. Összesen 21 külföldi nem-életbiztosító van jelent a kínai piacon, melyek körülbelül a piac 1%-át uralják.

Az ügylet azonban nem volt olcsó az Axa számára, hiszen a Tian Ping 2011-es nettó eredményének 26-szorosát fizette érte, amely jóval magasabb szorzó, mint ami a fejlett piacon jellemzõ, azonban összhangban áll az többi kínai biztosítóval.
A megállapodás jelenleg hatósági jóváhagyásra vár.