Sokba kerülhetnek a társasházi, munkahelyi jogviták - érdemes biztosítást kötni
2013.04.25
A mindennapi élet során az ember könnyen találja vitás helyzetben magát – ha például autóbaleset részese, hibás készüléket vásárol, a szomszéd kutyája megrongálja a kerítést vagy a munkáltatója indokolatlanul elküldi a munkahelyérõl. Ilyen helyzetekben a jogérvényesítés olyan költségekkel és veszõdséggel járhat, melyet nem mindenki engedhet meg magának. Erre nyújthat megoldást a jogvédelmi biztosítás

Jogvédelmi biztosítás keretében jogi tanácsot, peres vagy peren kívüli képviseletet vehetünk igénybe, valamint a biztosítási összeg erejéig fedezi az eljárás költségét is. A Generali Biztosítóhoz tavaly 1625 esetben fordultak jogi segítségért, és összesen a tavalyi évben 54 millió forintot fizetett a társaság ügyvédi díjakra és egyéb jogi költségekre.

A Generali adataiból kiderül, hogy a legtöbb esetben (26%) a társasházak közös költségének behajtása ellen kérnek jogvédelmet. Sok esetben a fizetendõ összeg vagy egy költözés esetében a kifizetendõ hónapok száma okozhat a lakó és a társasház között jogvitát, melyek rossz esetben akár költséges pereskedésig is fajulhatnak. A második leggyakoribb eset a különbözõ szerzõdésszegésbõl adódó viták (18%), míg a harmadik helyen az ingatlanokkal kapcsolatos sérelmek, valamint a munkahelyi összetûzések állnak (9%). Jelentõs még a gépjármûveket érintõ esetek száma (8%), valamint a büntetõ, szabálysértési ügyek (5%) is.

A biztosítás keretében nagyon változatos élethelyzetekben igényelhetõ segítség. Egy esetben például csatornacsövek hibás lefektetésébõl eredõen feláztak és penészesedni kezdtek a biztosító egyik ügyfelének ingatlanában a falak. A Generali egy kártérítési ügyekben jártas ügyvédet biztosított ügyfelének, valamint biztosította a jogérvényesítés költségeit, így relatíve gyorsan és további kényelmetlenségek nélkül oldódott meg az ügy. Elõfordult olyan eset is, amikor a biztosított egy kazánt vásárolt, mely még a jótállási idõ elõtt meghibásodott, ám a forgalmazó elutasította a szavatossági igényt. Ebben az ügyben is hozzáértõ jogi képviselõ járt el és rendezte a vevõ, a forgalmazó és a készülék beszerelõje közötti vitát. Emellett igénybe vették már a jogvédelmet utazási irodával szembeni igényérvényesítéskor, szociális járadék megszûnésekor a Nyugdíjbiztosítási Igazgatósággal szemben, végrendelet megtámadásánál, engedély nélkül bekötött gázkészülék okozta személyi sérülésnél, vagy éppen elsõbbség meg nem adása miatt bekövetkezett balesetnél.

Nem csak vitás helyzetek megoldására, hanem azok megelõzése érdekében jogi tanácsadásra is igénybe vehetõ a jogvédelmi biztosítás. Így például munkaszerzõdés módosításának aláírása elõtt, vagy adásvételi, bérleti szerzõdések megkötése elõtt lehet kérni, hogy ügyvéd is nézze át, segítse értelmezni az adott szerzõdést, nyújtson tájékoztatást annak tartalmáról, az abban foglaltak következményeirõl, személyes érdekérvényesítés esetén pedig kérhetõ részletes felvilágosítás annak módjáról, lehetõségeirõl. Olyan eset is elõfordult azonban, amikor egy lisztérzékenység miatt gyermeke 10 éves koráig GYES-re jogosult ügyfél az ellátás folyósítása mellett szeretett volna munkába állni, és ezzel kapcsolatban kért jogi tájékoztatást. Egy másik esetben közremûködésünkkel a bíróság jogerõs ítéletében állapította meg a munkaviszony jogellenes megszüntetését és kötelezte a munkáltatót elmaradt munkabér, valamint további 2 havi munkabér kifizetésére. Mivel a munkáltatóval szemben idõközben felszámolási eljárás indult, bejelentettük ügyfelünk munkabér követelését a felszámolási eljárásban is, melynek eredményeképpen a felszámoló kifizette a teljes követelést. Elõfordult az is, hogy a biztosított szomszédjában lévõ kocsma hangos zenegépei miatt fellépõ ügyfélnek nyújtott részletes felvilágosítást a csendháborítás miatti feljelentés megtételének menetérõl és a birtokvédelem szabályairól a jogi szakember.

„A jogszabályok kusza hálójában nagyon kiszolgáltatottá válhat az ember. Sokszor nehéz eldönteni, hogy ha sérelem ér minket, hová fordulhatunk segítségért és milyen jogokkal élhetünk. Számos ember ezért inkább eltûr egy sérelmes helyzetet. A jogvédelmi biztosításunkat viszont úgy alakítottuk ki, hogy minden terhet levegyen az ügyfél válláról, a legjobb szakembereket biztosítsa számára, így kényelmesen és gyorsan élhet az õt megilletõ jogokkal, érvényesítheti az igényeit. Ezt jól mutatja az is, hogy az elmúlt években egyre többen fordultak hozzánk jogi segítségért: míg 2007-ben csak 231 esetünk volt, tavaly már 1625 alkalommal vették igénybe ezt a szolgáltatást” – mondta Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója.

A jogvédelemi biztosítás önállóan vagy kiegészítõ biztosításként köthetõ a Generalinál. A Generali Juris jogvédelmi és felelõsségbiztosítás a magánszférában történt jogi érdeksérelmek esetén nyújt segítséget. A Családi jogvédelmi biztosítás a Házõrzõ családiotthon-biztosítást egészíti ki, míg a Lakóközösségek jogvédelmi biztosítása társasházi vitákban jelenthet megoldást. Az autós közlekedés során felmerülõ jogvitákban az AutósTárs jogvédelmi biztosítás segít, melyet a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosításhoz és CASCO biztosításhoz lehet kötni.