Itthon is elérhetõ a kibertámadások elleni biztosítás
2013.04.26
A magyarországi vállalatok közül is egyre több tartja fontosnak, hogy aktívan védekezzen az adatbiztonságot veszélyeztetõ támadások ellen. Több cég biztosítást is kötött már az ilyen jellegû kockázatok lefedésére – írja a Világgazdaság.

A Symantec csoport Budapesten is bemutatta 18. internetbiztonsági jelentése szerint tavaly 42 százalékkal nõtt a célzott kibertámadások száma, ezen belúl a kkv-k elleni támadások száma megháromszorozódott. A támadások leggyakrabban szellemi termékek eltulajdonítását célozták. A kiberbûnözõk már nemcsak a kormányintézményeket veszik célba, hanem a termelõ vállalatokat, és ezek között a kisebb cégeket is. Az alkalmazottak közül már nemcsak a felsõ vezetõk, hanem a mérnökök, szakértõk és kereskedelmi ügyintézõk is ki vannak téve a támadás veszélyének – állapítja meg az összegzés.

\"A magyarországi piacon szeptember óta elérhetõ többek között az ilyen jellegû támadások kockázatait lefedõ CyberEdge biztosítás az AIG-nál: számos cég már szerzõdött társaságunkkal, és több vállalattal is tárgyalásokat folytatunk” – mondta Alföldi Péter, az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepének pénzügyi biztosításokért felelõs igazgatója. Hozzátette: a magyarországi vállalatok is egyre inkább tudatában vannak a kibertámadásokban rejlõ veszélyeknek, illetve az adatszivárgással kapcsolatos kockázatoknak.

Az igazgató elmondta: a kibertámadások elleni biztosítások piaca az USA-ból indult ki, ott már egymilliárd dollár fölötti díjbevételnél tartanak a szolgáltatók, és jelentõs kárkifizetések is vannak. Európában még jóval korábbi stádiumban tart a piac, és csak néhány szereplõ foglalkozik ezzel a területtel, de óvatos becslések szerint is 40-50 millió dolláros bevételrõl lehet beszélni. Magyarországon jelenleg egyedül az AIG kínál kibertámadások elleni konstrukciókat: a néhány hónapos múltra tekintettel nagy állomány még nem halmozódott fel, ám mind a hazai, mind az európai piacon rendkívül gyors növekedésre lehet számítani.

A vállalatok biztosítással fedezhetik például az adatszivárgás, adatvesztés kockázatát, a szakértõk bevonásának, a jogi eljárásoknak a díját, de akár – kiegészítõ fedezetként – az IT rendszer leállása miatti üzemszünetbõl adódó veszteségeket is. Ezek az események pedig – hívta fel a figyelmet Alföldi Péter – már egy kisebb vállalatnál is akár több tízmilliós nagyságrendû kárt illetve be nem tervezett kiadást okozhatnak.