Fizetésképtelenség elleni biztosítás: virágzik Európában a piac!
2011.12.09
Európa nagy részén növekszik a törlesztésbiztosítási piac (Payment protection insurance – PPI). A pénzügyi szolgáltatásokra specializálódott piackutató cég, a Finaccord legfrissebb jelentése szerint a piac díjbevétele 2011-ben nagyságrendileg 10,84 milliárd euró lesz. 2007-ben, a válság elõtt enyhén több, 10,91 milliárd eurós volt a piac.

Meglehetõsen nagyok az eltérések azonban Európán belül: az Egyesült Királyságban például a 2007-ben elért 3,6 milliárd eurós szintrõl, idén körülbelül 850 millió euróra szûkül a törlesztésbiztosítási piac, miután számos bank, és egyéb hitelintézet vont ki termékeket a piacról. A többi 19 európai országban eközben a hitelekhez, és hitelkártyákhoz kapcsolódó törlesztési biztosítások díjbevétele 7,31 milliárd euróról, 9,99 milliárdra hízott, amely 36,6%-os bõvülésnek felel meg.

A fizetésképtelenség elleni biztosítások piacának összeomlásának okai nagyon jól ismertek az Egyesült Királyságban - mondta Alan Leach, a Finaccord igazgatója. A fogyasztók számára azonban lesz egy negatív következménye is ennek – tette hozzá – hiszen a termék értékestésére vonatkozó új szabályok miatt várhatóan emelkedni fog a személyi kölcsönök, és a hitelkártyák kamatterhe.

Eközben, a kontinentális Európában a bankok és egyéb hitelintézetek továbbra is profitálnak a termék értékesítésébõl. A Finaccord szerint, ha van ország, amely a legjobb példát szolgáltathatja azzal kapcsolatban, hogy a bankoknak miképp kellene értékesíteniük ezeket a termékeket, illetve, hogy a hatóságoknak miként kellene szabályozni ezt a piacot, akkor az Franciaország.

Itt, a 2010 júliusában bevezetésre került „Loi Lagarde” (melyet az egykori pénzügyminiszterrõl, Christine Lagarde-ról neveztek el) kimondja, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell a hitelfelvevõket, hogy a törlesztésbiztosítást harmadik féltõl is beszerezhetik a bank által nyújtott termék helyett, vagy mellé. Ez a piac felélénküléséhez vezet, azáltal, hogy a terméket egyéb értékesítési csatornákon keresztül is be lehet szerezni, nem csak a hitelezõ intézettõl, miközben a fogyasztók is jobban felfigyelnek a termékre. A bankok természetesen még mindig az oroszlánrészét teszik ki az értékesítésnek – véli a Finaccord.

A kutatás szerint, Európa tíz legnagyobb törlesztésbiztosító társasága közül hat Franciaországból származik. Súlyozott piaci részesedésük alapján – amely a lakossági ügyfelek számát, és a piac méretét is figyelembe veszi – a nemzetközi biztosítási tevékenységet végzõ BNP Paribas Cardif vezeti a listát, 14,7%-os részesedéssel.

A második helyen, bár jóval kisebb, 5,2%-os piaci részesedéssel a francia rivális, a CNP Assurances végzett, melyet a Crédit Agricole (4.4%), a Talanx (4.1%), a Crédit Mutuel (3.0%), az Axa (3.0%), a Genworth Financial (2.9%), az Allianz (2.8%), a Santander (2.5%), és a Société Générale (2.1%) követ.

A tizenegyedik helyezett Aviva magasabban is végezhetett volna, ha a hazai piacán, az Egyesült Királyságban nem dõlt volna össze a törlesztésbiztosítási piac.