Görög válság: a biztosítók nem veszik ki kellõen részüket a megoldásból
2011.07.20
A német Allianz biztosító, a világ legnagyobb vagyonkezelõ vállalata, a Pimco tulajdonosa szerint a magánbefektetõknek a görög államadósság 25-30 százalékát kellene elengedniük.

Három hétig tárgyaltak az európai tisztségviselõk a magánszektorral Görögország második mentõcsomagjáról sikertelenül – közölte a kereskedelmi bankokat képviselõ lobbicsoport, hozzátéve, hogy némi elõrelepést mégis sikerült elérni.

Múlt héten a Reuters banki forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a pénzintézetek már megvitatták a görög államkötvényeik 30-50 százalékának elengedését. Ugyanakkor a jogi és politikai akadályok leküzdésére – melyek a görög államcsõd elkerülésérõl szólnak - még mindig nem került sor.

Az Allianz pénzügyi vezérigazgatója, Paul Achleiner a német Financial Times-nak azt mondta, hogy csõd elkerülését célzó megoldásokhoz önkéntes alapon kellene csatlakozni. „Görögország például a régi kötvényeket újra cserélhetné, a névérték 70 százalékáért, ezzel az adósságot de facto 30 százalékkal csökkentenék, miközben a lejáratot is kiterjesztenék” – mondta el a vezetõ észrevételeit a Die Weltnek.

A biztosítók a mai napig egyelõre kevéssel járultak hozzá a görög adósságproblémák magánszektor általi megoldásához, holott az egyik legnagyobb birtokosai a hellén államkötvényeknek. Az Allianz 2010. év végén 1,3 milliárd eurónyi görög állampapírral rendelkezett.

Amennyiben az biztosító 25 százalékot elengedne követeléseibõl, azzal 50 millió euróval csökkentené a görög államadósságot. Achleiner szerint az új kötvény kevésbé lennének kockázatosak, így 5-6 százalék körüli kamatot fizetnének.

A kötvények visszavásárlására, illetve a swapokra különös nyomás nehezedett, miután Angela Merkel ismét felszólította a magánbefektetõket a görögök megsegítésére. Csütörtökön az eurózóna vezetõi ismét csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben a második görög mentõcsomag megvitatására.