Ötödével nõtt a Swiss Re profitja
2013.05.03
A Swiss Re elsõ negyedéves profitja 21%-kal megugrott, amely részben a díjbevételek 9%-os emelkedésével, az alacsony katasztrófa károkkal, valamint Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway lejáró kártérítési követelésével magyarázható.

A Swiss Re azt mondta, hogy megfelelõ pénzügyi állapotba került ahhoz, hogy a bizonytalan gazdasági körülményekkel – a gyenge gazdasági növekedéssel és az alacsony kamatkörnyezettel – szembenézzen, és megerõsítse a 2011-2015 közötti idõszakra kitûzött pénzügyi célokat, hozzátéve, hogy az áprilisi szerzõdés megújítási idõszak is kitûnõ eredménnyel zárult.

A társaság vezérigazgatója, Michael Lies a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a csoport portfoliója fundamentálisan nagyon jó állapotban van, de továbbra is az alulteljesítõ területekre összpontosítanak, ahol akár határozott lépésekre is készek a csoportszintû hozamok javítása érdekében.

A Swiss Re nettó nyeresége 1,38 milliárd dollár volt az elsõ negyedévben, amely jóval meghaladja a Reuters 1,05 milliárd dolláros elõzetes becslését. A társaság már februárban, a 2012-es eredmények ismertetésekor erõs kezdetet jósolt a nem-életbiztosítási üzletágára, 2013-ra.

A társaság azt mondta, hogy összesített kárhányada 69,7%-os volt a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágban, amely jóval kedvezõbb, mint a Reuters poll 84%-os becslése.

A viszontbiztosítók részvényei 2011 óta folyamatosan emelkednek, miután a 2011-es természeti katasztrófák – beleértve a japán földrengést, a thaiföldi szökõárt és árvizet – lehetõvé tették számukra, hogy tarifáikat megemeljék a vagyon- és balesetbiztosítási üzletágban.

Év elején a Hannover Re vezérigazgatója, Ulrich Wallin azt nyilatkozta, hogy újra nyomás nehezedik a viszontbiztosítói tarifákra a növekvõ verseny miatt, valamint azért, mert a biztosítók egyre inkább saját mérlegükön belül tartják a kockázatokat ahelyett, hogy a viszontbiztosítókra hárítanák azokat.

A Munich Re május 7-én teszi majd közzé elsõ negyedéves számait, múlt héten azonban azt közölte, hogy közel 1 milliárd euró nettó nyereségre számít. A Hannover Re ugyanazon a napon teszi majd közzé eredményeit.