4,5 millió hazai kerékpáros - komoly kockázatot vállalnak magukra
2013.05.08
A melegebb idõjárás beköszöntével nem csak szabadidõs céllal, hanem a napi rendszerességgel, a tömegközlekedés helyett is egyre többen utaznak két keréken. A kerékpáros szervezetek tavalyi adatai szerint Magyarországon bizonyos hónapokban a lakosság majdnem fele, közel 45%-a használja biciklijét a napi közlekedésre vagy túrázásra kéthetente legalább egy alkalommal. Sokan nem gondolnak bele, de akár több millió forintos károk is keletkezhetnek egy biciklis balesetben. Akár károkozóként, akár a baleset elszenvedõjeként, komoly segítséget jelenthetnek a kifejezetten kerékpárosok számára fejlesztett biztosítási megoldások, melyek már Magyarországon is elérhetõek.

A köztudottan kerékpárbarát országokhoz, például Hollandiához képest lemaradásban vagyunk ugyan, de az utóbbi években szerencsére itthon is fokozatosan javulnak a biciklis közlekedés feltételei. Budapesten 2012-es adatok szerint több mint 200 km bicikliút áll rendelkezésre, országszerte pedig körülbelül 4000 km-es hálózatot használhatnak a bringázók.

A többi jármûvel szemben a biciklisek az egyik legkiszolgáltatottabb szereplõi a közlekedésnek. A Központ Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben több mint 3500 olyan közúti baleset történt, amelyben kerékpárosok is érintettek voltak. Ilyen esetekben tipikusnak mondhatóak a végtagtörések, ám a biciklisek a relatív védtelenségük miatt sokszor súlyosabb, maradandó sérülést is szenvedhetnek akár egy kisebb ütközéskor is. Csak a Generali Biztosítónál 2012-ben nagyságrendileg 500 olyan kárbejelentés volt, amely biciklibalesettel függött össze.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelõzés fontosságát: minden esetben be kell tartani a KRESZ szabályait, és meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket, a kerékpár állapotának ellenõrzésétõl a megfelelõ védõfelszerelés és fényvisszaverõ, láthatósági mellény használatáig. Fontos kiemelni azt is, hogy hasonlóan a gépjármûvel történõ közlekedéshez, a kerékpározáskor is komoly veszélyeket és baleseteket jelenthet az alkoholos befolyásoltság.

Baleset azonban önhibáján kívül is érhet bárkit, illetve a legnagyobb körültekintés ellenére is elõfordulhat, hogy balesetet okozunk. Ha már megtörtént a baj, a megfelelõ biztosítás segítséget nyújthat a felmerülõ kiadások finanszírozásában. A Generalinál most olyan balesetbiztosítási szolgáltatást fejlesztettek ki a biciklisek részére, mely akár több százezer vagy akár több millió forintos értékig fedezi a költségeket.

„Biztosítási ügyekben is egyre inkább a személyre szabott megoldásokra van szükség. A Generalinál ezt figyelembe véve alakítjuk ki szolgáltatásainkat már évek óta, így a legújabb, kerékpárosoknak szóló biztosításunkat is ennek megfelelõen fejlesztettük ki. A Milliós Segítség balesetbiztosítás Bringa csomagja a leggyakoribb balesetek esetén nyújthat segítséget a hazai kerékpározóknak egyszerûen, külön kockázat elbírálás nélkül. Meggyõzõdésem, hogy a több milliós kerékpáros társadalom már messze nem nevezhetõ szubkultúrának: a kerékpározásnak van létjogosultsága a napi közlekedésben, ugyanakkor a veszélyek is nyilvánvalóak, így nagy szükség lehet egy kifejezetten erre a célra kialakított biztosításra” – mondta el Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

A speciálisan a kerékpározók igényeire szabott, a Milliós segítség nevû balesetbiztosítás Bringa csomagja magas térítési összegekkel segít a balesetet szenvedõ kerékpárosoknak. Csonttörés esetén például 50.000 Ft-ot, baleseti mûtéti térítésre 400.000 Ft-ot, a kórházi napi ellátásra pedig 6.000 Ft összeget fizet a biztosító a bajbajutott bicikliseknek. Közlekedési kerékpárbalesetbõl származó maradandó egészségkárosodás esetében ugyanakkor már 6 millió forintos kártérítést fizet a biztosító. A kerékpárosok az akár negyedéves vagy féléves részletekben is fizethetõ, fix 16 133 Ft-os éves biztosítási díj ellenében az egész világon, a nap 24 órájában biztosíthatják magukat váratlan helyzetek esetére.

Ez a biztosítás kifejezetten a biciklis közúti balesetek esetére nyújt azonnali, magas összegû kártérítést, ám a kerékpárosok számára segítséget jelenthet a Generali új lakásbiztosításaiban automatikusan benne foglalt felelõsségbiztosítás is. Egy példa a biztosító tavalyi esetei közül: a biztosított kiskorú gyermeke másik kerékpárossal ütközött, aki a baleset következtében megsérült és sokáig nem tudta végezni munkáját. A gyermek családjának volt lakásbiztosítása - a Generalinál, így a biztosító térítette a több millió forintos kártérítést. Ebben az esetben könnyen belátható, hogy e nélkül a család igen nehéz anyagi helyzetbe került volna. A biciklibalesetek nagy része sajnos személyi sérüléssel jár, ami súlyosabb esetben sokmilliós kártérítési kötelezettséget jelent az okozó számára, ha nincs biztosítása.

Olyan balesetek esetén, amikor autós a baleset okozója, a KGFB nyújt fedezetet a károkra, még abban az esetben is, ha a másik résztvevõ csupán a gépkocsiján szállítja biciklijét és a kerékpár a balesetben megsérül. Ha pedig a rossz útviszonyok tesznek kárt a kerékpárban, az útkezelõ vagyon-felelõsségbiztosításának terhére érvényesíthetõk a kárigények.

A baleseteken kívül a lopáskárok ellen is érdemes védeni a kétkerekû jármûveket. Egyre több az értékes kerékpár hazánkban is, már Magyarországon sem ritka a több százezer forintot érõ bicikli, így ezek esetében különösen fontos annak a biztosításnak a kiválasztása, amellyel teljesen mértékben megtéríthetõ az anyagi kár. A Generalinál a lakásbiztosításon belüli sport csomagban is van lehetõség a kerékpárt biztosítani: a biztosító megtéríti a kárt, ha a kijelölt kerékpártárolóhoz zárral rögzített kerékpárt ellopják, de akkor is, ha az autóra felszerelt zárható kerékpár csomagtartóról tulajdonítják el a kétkerekût.