Felelõsségbiztosítás: komoly elmaradásban a hazai kkv-k
2015.12.09
A hazai kkv-k vállalatvezetõi egyre tudatosabban észlelik a kockázatot és a felelõsséget, azonban még mindig elmarad a vállalati biztosítási kultúra a nyugat-európai országokhoz képest. A Generali szakértõi azonban fejlõdési trendet érzékelnek a cégek felelõsségbiztosítások iránti érdeklõdése terén.

A Generali Biztosító vállalatbiztosítási adatai alapján, éves szinten a kkv-szektornak kifizetett kárösszeg megközelíti a 10 milliárd forintot. A biztosítótársaság szerint a kkv-knál a három leggyakoribb eset itthon a tûz- és elemi károk, az üvegek törése, illetve a betöréses lopás.

A Generalinak jelenleg 115 ezer vállalati ügyfele van, amelynek egy jelentõs részét a kis- és középvállalkozások teszik ki. Bár az elmúlt egy évben már látható volt egyfajta trendforduló, hiszen 2-3%-os növekedés volt tapasztalható a vállalati vagyonbiztosítások esetében, még van hova fejlõdni. A Magyarországon mûködõ kkv-k 70-80%-a rendelkezik valamilyen vagyonbiztosítással, azonban az e mögötti motiváció az esetek nagy részében nem a kockázattudatosság, hanem a banki hitel.

A költségkalkulációk során általában kiderül, hogy az általános kockázatokat egy átlag magyar kkv esetében 80-100 ezer forintos éves díjjal le lehet fedni, tehát havi 6-8 ezer forintos költségrõl beszélünk.

Felelõsségbiztosítás tekintetében sajnos különösen el vannak maradva a hazai kkv-k. A magyar telephellyel rendelkezõ vállalatoknak csak közel 2/3-a rendelkezik felelõsségbiztosítással, pedig akár már 100-200 ezer forintos éves biztosítási díjért is elég magas összegre szóló vállalati felelõsségbiztosítást lehet kötni, mondják a szakértõk.