Tíz százalékos eredménynövekedést vár a VIG
2011.06.01
Az elõzõ évihez képest hét százalékkal, 142,8 millió euróra nõtt a hazánkban az Union Biztosító és az Erste Biztosító tulajdonosaként jelen lévõ Vienna Insurance Group (VIG) elsõ negyedéves adózás elõtti eredménye.

A díjbevétel 2,9 százalékkal, 2,6 milliárd euróra emelkedett a január-márciusi idõszakban. A díjbevétel közel fele, 1,3 milliárd euró származott Ausztriából, mely mindössze 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A cseh piac részesedése 514 millió, míg a szlováké 188 millió euró volt. A magyar érdekeltségek az albán, a bolgár, az észt, a grúz, a horvát, a lett, a liechtensteini, a litván, a macedón, a német, a szerb, a török és az ukrán leánycégekkel együtt a „fennmaradó szegmensek” kategóriában szerepelnek, amely a negyedévet 212,7 millió eurós díjbevétel mellett 0,7 millió eurós adózás elõtti eredménnyel zárta. Itthon az Union 7,6 milliárd forint, míg az Erste 1,9 milliárd forint díjbevételt ért el.

Az életbiztosítási szegmens díjbevétele meghaladta az egymilliárd eurót, ezen belül az egyszeri díjas életbiztosításoké azonban 10,6 százalékkal csökkent. Az ingatlan-, és balesetbiztosítási szegmens díjbevétele 1,5 milliárd euróra rúgott, amely 6,1 százalékkal haladta meg az elõzõ év hasonló idõszakának bevételeit.

Günter Geyer, a Vienna Insurance Group elnök-vezérigazgatója az eredmények ismertetésekor hozzátette: „Az elsõ negyedév adatai megfelelnek az idei évre vonatkozó díjbevétel-növekedési várakozásainknak. A nem-életbiztosítási ágazatban jelentõs növekedést értünk el, miközben az életbiztosítási ágazatban némileg csökkentek a díjbevételek. Ennek oka, hogy továbbra sem lehet egyszeri díjas életbiztosítást kötni Ausztriában. Ugyanakkor a többi kelet-közép-európai országban az élet szegmens is jól teljesített.”

Javul a VIG összesített kárhányada is, mely a viszontbiztosítások után 97,8 százalékra csökkent a 2010-es évi 98,4 százalék után.

A csoport befektetései 28,2 milliárd eurót tettek ki 2011. március 31-én, míg az azon elért hozamok 253,2 millió eurót.

Az elsõ negyedév eredményei alapján a VIG fenntartja januári várakozásait, mely szerint az adózás elõtti eredmény hozzávetõleg 10 százalékkal emelkedik majd a teljes évet tekintve, míg a díjbevételek csekély mértékben nõnek majd. A kárhányadot a tervek szerint 97 százaléksora csökkenti a csoport.