Mikor lesznek valóban standardizált lakásbiztosítások?
2013.05.09
Átláthatóbbá tenné a lakásbiztosításokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és ebben a jelek szerint a biztosítók is partnerek. Ennek eredményeként jött létre nemrég a Lakásbiztosítási Standard Termékvázlat, amelynek szabályzatához már több hazai biztosító is csatlakozott.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) honlapja szerint eddig 11 piaci szereplõ mondott igent a kezdeményezésre, a piacvezetõ Aegon Magyarország neve viszont nem szerepel a csatlakozottak között, bár Szurgyi Nándor, a társaság lakásbiztosítási üzletágának igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta: õk is csatlakozni kívánnak.

A Mabisz honlapja szerint eddig egyetlen, a termékvázlat alapján készült biztosítás sem jelent meg a piacon. A csatlakozó biztosítók ugyanis csak azt vállalták, hogy az új termékeikre alkalmazzák a sablont, és ezeknél is kaptak egy hat hónapos türelmi idõt, a meglévõ biztosításokat viszont nem kell átalakítaniuk. A lakásbiztosítással rendelkezõk ráadásul egyébként is jellemzõen több évig, sõt akár évtizedeken át is megtartják a régi biztosításukat, így ha meg is jelennek az új standard alapján készült konstrukciók a piacon, hosszú ideig tarthat, mire az ügyfelek nagy része ilyen biztosítással rendelkezik majd.

A standard termékvázlat valószínûleg nem köti meg komolyabban a biztosítók kezét, mivel kevés konkrétumot tartalmaz, lényegében azt sorolja fel, milyen elemekbõl kell állnia egy lakásbiztosítási szerzõdésnek, és ezeknek milyen sorrendben kell szerepelniük. Azt viszont, hogy az egyes pontokat pontosan milyen részletes tartalommal töltik meg a biztosítók, nem szabja meg. A PSZÁF szerint ez csak egy kezdeti lépés a tömegtermékek átláthatóbbá tételének irányába - mondta Binder István, a felügyelet szóvivõje. A PSZÁF szeretné, ha egyrészt más pénzügyi szolgáltatásokra is készülnének hasonló termékvázlatok, de emellett célszerûnek tartaná konkrét sztenderd vagy egyszerûsített termékcsomagok kialakítását is, amelyek bizonyos alapvetõ szolgáltatásokat tartalmaznak.

A Mabisz adatai szerint jelenleg az Aegon a legnagyobb hazai lakásbiztosító. A szövetség 2011-es adatokat tartalmazó legutóbbi évkönyve szerint ez a társaság több mint 930 ezer lakossági vagyonbiztosítási szerzõdéssel rendelkezett, ezekbõl 31,2 milliárd forintnyi díjbevétele származott. A második, harmadik és negyedik helyekért szoros verseny folyik, három biztosítónak, az Allianznak, a Generalinak és a Groupama Garanciának is hasonló méretû 563-566 ezer körüli ügyfélköre van. Díjbevételben egyébként egyértelmûen a Generali számít ezüstérmesnek 20,8 milliárd forintos forgalommal, az Allianz és a Groupama itt is fej-fej mellett állnak, 16,47 illetve 16,41 milliárd forinttal. A fennmaradó kevesebb mint félmillió lakossági vagyonbiztosításon tucatnyi biztosító osztozott.