Veszélyesek a \"dobozos\" lakásbiztosítások
2011.06.10
A piaci verseny miatt a személyre szabott konstrukciók helyett a dobozos biztosítások terjednek. Ez nem tetszik az alkuszoknak, de a biztosítók sem örülnek az alulbiztosítottság miatt – olvasható a Napi Gazdaságban.

A pénzügyi, biztosítási termékek minõségi közvetítése érdekében a szakmának, de a szabályozó szerveknek is sokat kell tenniük. A hazai biztosítás problémáinak megoldása nem képzelhetõ el az alkusztársadalommal folytatott együttmûködés nélkül - hangzott el a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének (MABIASZ) éves konferenciáján.

Az elmúlt tíz évben nominális fejlõdés nem következett be a biztosítók díjbevételében, sõt az utolsó három évben már reálértékben számítva is csökkenés következett be – közölte Pandurics Anett, a Posta Biztosító vezérigazgatója, a Magyar Biztosítók Szövetségének alelnöke.

A piac további problémája a résztvevõk szerint, hogy az 1991-93-as években, az életbiztosítási bumm idején megkötött szerzõdések rövidesen lejárnak, így további jelentõs díjbevételek kerülhetnek ki az ágazatból. Mások szerint ez ugyanakkor lehetõséget is teremt, hiszen a felszabaduló forrásokat az ügyfelek újabb biztosításokba fektethetik.

A biztosítók jelentõs része további karcsúsítás, szervezet-átalakítás, kiszervezés elõtt áll, továbbá a termékek egyszerûsítése, on-line felületre vitele és így díjalapú összehasonlíthatóvá tétele komoly díjversenyt, s ezzel párhuzamosan a piac átrendezõdését hozza magával.

Püski András szerint a szolgáltatási színvonal csökkenését megakadályozandó az alkuszoknak az egyes biztosítók által kínált termékek tartalmáról, díjáról és az adott biztosító kárrendezési és adminisztrációs, illetve ügyfélszolgálati munkájáról is tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket.

Hasonlóan a kockázatokra figyelmeztet az egyszerûsített, \"dobozos\" lakásbiztosításokkal kapcsolatban a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) is. Az alkuszok tapasztalatai szerint a lakásbiztosítások megkötésekor kevés figyelmet szentelnek az ügyfelek a részleteknek, ez pedig alulbiztosítottsághoz vezet - ezt a trendet félõ, hogy csak erõsíteni fogják a diszkont árú dobozos-biztosítások.

A MABIASZ tagjai fontosnak tartották, hogy törvény szüntesse meg azt a gyakorlatot, hogy függetlennek tûnõ, de biztosító tulajdonában lévõ alkusztársaságok mûködhessenek, vagyis sokkal jobban elkülöníthetõ legyen a függõ és független ügynökök közötti határ.