Bevásárolná magát Horvátországba a legnagyobb lengyel biztosító
2013.05.13
Lengyelország legnagyobb biztosítója, a jelentõs tõkevagyonnal rendelkezõ PZU többségi részesedést kíván szerezni Horvátország legnagyobb biztosítótársaságban, a Croatia Osiguranje-ben, hogy megvalósítsa régi tervét, és a hazai piacon túl is terjeszkedjen – közölte a PZU vezérigazgatója a Reuters-szel.

Idén április elején a horvát pénzügyminiszter is bejelentette a parlamentben, hogy a 80 százalékban állami tulajdonban lévõ Croatia Osiguranje részleges eladásának elõkészítése a végsõ fázisába került. Április végén, vagy május elején írják ki a pályázatot az ajánlattevõknek a biztosítótársaság mintegy 50%-ára, melynek piaci kapitalizációja 390 millió dollár.

A PZU vezetõje, Andrzej Klesyk azonban, aki a lengyel elnökkel, Bronislaw Komorowski közösen készül Hortávországba, hogy megtegyék ajánlatukat a horvát biztosítóra, bejelentette, hogy õk inkább többségi részesedést, operatív irányítást szeretnének szerezni a társaságban.

A PZU már néhány éve keresi a lehetséges felvásárlási célpontokat Közép-Kelet-Európában és a balkáni országokban, mivel belföldön már igencsak korlátozottak a növekedési lehetõségei. A rendelkezésére álló tõkebõség ellenére azonban meglehetõsen kevés lehetséges célpont jött eddig szóba, miután alig kínálnak a térségben eszközöket eladásra.

Klesyk abban bízik, hogy a Croatia Osiguranje, amely a horvát biztosítási piacon több mint 30%-os piaci részesedéssel rendelkezik, ugródeszkát jelent majd a térségbeli jelenlétének megerõsítése felé.