Növekedésre számítnak az arab biztosítási piacon
2013.05.15
A szabályozói környezet ugyan komoly kihívást jelent az Egyesült Arab Emírségek (UAE) biztosítói számára, azonban rövid távon nem gördít akadályt a növekedés elé – állítja legfrissebb jelentésében az AM Best.

A hitelminõsítõ intézet várakozásai szerint az Egyesült Arab Emírségek biztosítói az idei évben is stabil növekedést fognak produkálni, annak ellenére, hogy elõrejelzések szerint az UAE gazdasága 2013-ban lassabb ütemben bõvül majd, a csökkenõ olaj kitermelés hatására.

Az UAE biztosítási piacát szabályozó hatóság elõzetes becslései szerint 2012-ben a biztosítók bruttó díjbevétele 10%-kal, 26,5 milliárd dirhamra emelkedett, várakozások szerint pedig idén is hasonló ütemben növekszik majd.

A UAE biztosítási felügyeletének egyik legfontosabb szabályozási feladata az élet- és nem-életbiztosítási területek szétválasztása. A UAE biztosítóit 2012 augusztusában szólították fel, hogy hagyjanak fel a kompozit biztosítói mûködéssel, és vagy általános, vagy életbiztosítói tevékenységet folytassanak.

A kompozit biztosítókat érintõ tervezett reformokat három évvel elhalasztották, mivel a biztosítók világosabb iránymutatásra várnak a javasolt szabályozással kapcsolatban, különösen a portfolió szétválasztásának módszerére és költségvonzatára vonatkozóan – állítja az AM Best.

A felügyeleti hatóság iránymutatásokat adott ki a különféle befektetési osztályokra, eszközökre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban, annak érdekében, hogy korlátozza az intézmények kitettségét bizonyos eszközosztályokkal szemben. Erre azért volt szükség, mert számos biztosítónál a portfoliók igen nagy koncentrációban tartalmaznak részvényeket és ingatlanokat.

Szigorú határidõket nem jelöltek ki ugyan, a vállalatok azonban várhatóan igyekeznek majd eleget tenni ezen követelményeknek, ajánlásoknak, hogy fokozatosan csökkentsék portfoliójuk kockázatosságát, és elkerüljék a tömeges eszköz értékesítést, amely komoly negatív hatással lehetne a részvény- és ingatlan piacra.

A felügyeleti hatóság célja tehát elsõsorban az, hogy az Egyesült Arab Emírségek biztosítási piacának szolgáltatási és mûködési színvonalát javítsa, azonban maga a hatóság is állandó változásokon megy keresztül a folyamatos vezetõi váltások miatt. Ez a bizonytalanság természetesen hatással lehet a felügyelet munkájának irányára, a tervezett szabálymódosítások végrehajtására is az AM Best szerint.

Mint az Öböl Menti Együttmûködési Tanács minden tagországa, az Egyesült Arab Emírségek is meglehetõsen széttöredezett piaccal rendelkezik, ahol az AM Best információi szerint összesen mintegy 61 regisztrált biztosítótársaság mûködik.

A piacon a biztosítók azonban egyre nagyobb versennyel, ennek következtében díjcsökkenéssel szembesülnek, amely komoly nyomást helyez a társaságok jövedelmezõségére. A fiatalabb biztosítók mind a Takaful, mind az általános biztosítótársaságok részérõl érzik a versenynyomást, amely igen megnehezíti számukra a növekedést, és a stabil díjbevétel tömeg elérését.

Különösen a helyi gépjármû-biztosítási üzletág szenvedte meg az éles versenyt, és az így elõálló díjcsökkenést, így egyes biztosítók már úgy döntöttek, hogy nem akarnak versenyezni a veszteséges üzletágban. A gépjármû-biztosítási díjak ugyanis már évek óta folyamatosan csökkennek.

Az AM Best nem is vár változást ebben a tendenciában a közeljövõben, sõt, a piacon még mindig nyereségesen mûködõ néhány biztosítótársaság esetében is a profit csökkenését jósolja a hitelminõsítõ.