Tagadja a Generali az amerikai üzletág értékesítését
2013.05.14
Olaszország legnagyobb biztosítója, az Assicurazioni Generali tagadta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint eladta volna amerikai élet viszontbiztosítási üzletágát, hogy ezzel javítson tõkehelyzetén.

A pletykákkal ellentétben a Generali azt állítja, hogy nem született még megállapodás az üzletág értékesítésével kapcsolatban – olvasható a társaság közleményében – az értékesítési folyamat még mindig zajlik.

A Generali a hazai piacán még mindig érzi a recesszió hatásait, a különbözõ, nem alaptevékenységéhez tartozó üzletágak értékesítésébõl 4 milliárd euróra számít, amellyel tõkehelyzetét erõsítheti.

Múlt hét csütörtökön, a tárgyalásokat ismerõ források a Reutersnek azt nyilatkozták, hogy a francia Scor biztosító lehet a vezetõ pályázó a Generali amerikai viszontbiztosítási üzletágára, amely elemzõk szerint 800 millió dollárt érhet. Egy, a helyzetet közelebbrõl ismerõ forrás hétfõn azt mondta a Reutersnek, hogy az üzletre akár a jövõ héten sor kerülhet.

Az olasz biztosító svájci magánbankjától, a BSI-tõl is meg szeretne válni, azonban a potenciális vevõk szerint azt kevesebbet ér, mint a könyv szerinti értéke, amely 2,3 milliárd svájci frank. Ugyanazon forrás szerint ettõl az egységtõl jóval nehezebb lesz megválni. A spanyol Bankinter bank és az amerikai Apollo Global Management befektetési alap alkotta konzorcium lehet a nyertes pályázó a BSI-re.

A Generali átfogó stratégiai fordulatának részét képezik a fenti értékesítési tervek, melyet a Generali vezetõje, Mario Greco vázolt fel, aki tavaly augusztusban vette át a biztosító vezetését Giovanni Perissinotto-tól, akit az elégedetlen befektetõk mondattak le.

Greco terve úgy fest, kezd beérni, miután a Generali múlt pénteken a vártnál magasabb nyereségrõl és erõsebb tõkehelyzetrõl számolt be.