10 utazási tipp a gondtalan pünkösdi pihenésért
2013.05.15
A tavaszi hosszú hétvégék és a nyárias idõjárás az utazni vágyóknak is kedveznek: sokan idõzítenek az elõszezonra pár napos kirándulást, városlátogatást, túrát belföldre és külföldre egyaránt. Pár nap múlva is sokan kelhetnek majd útra a három napos hétvégén. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) tapasztalatai szerint sajnos sokan úgy gondolják, ezekre a 2-3 napos kirándulásokra nem érdemes biztosítást kötni. Ennek elmulasztása azonban sok kellemetlenséggel és esetenként igen komoly, akár több millió forintos anyagi következménnyel járhat. A tavaszi kirándulások leggyakoribb káresetei egyébként a poggyászsérülések és a lopások, míg a jellemzõ balesetek ilyenkor a végtagtörések, rándulásos sérülések. A szomszédos Ausztriában például végtagtörés esetén naponta akár 1500 euróra is rúghatnak a kórházi ápolás költségei.

A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint az elmúlt évben a hazai háztartások több mint 60%-a vett részt több napos üdülésen. Belföldi utazáson a megkérdezett háztartások több mint fele vett részt. Itthon a legnépszerûbbnek a balatoni régió bizonyult, míg a legkedveltebb külföldi úti cél Ausztria volt, de Romániát és Olaszországot is sokan választották. A statisztikák szerint, míg a hosszabb üdülésekre a nyári hónapokban kerül sor, addig a tavaszi idõszakban – különösen május hónapban – a rövidebb városlátogatások, kirándulások, túrák a jellemzõek. A fent idézett kutatás szerint 2012-ben a belföldi utazások majdnem 70%-a 1-3 éjszakás idõtartamú volt. Sokan a drágább fõszezon helyett az elõ- és utószezonra idõzítik nyaralásukat is, vagy egyszeri, hosszabb távollét helyett több hosszúhétvégére osztják el szabadságukat.

„Sajnos jellemzõ, hogy a rövid hazai utazásokra, vagy közeli országokba sokan biztosítás nélkül, vagy nem a megfelelõ biztosítással indulnak el. Ilyenkor egy baleset, vagy nem várt körülmény miatt a személyi sérülésen és a kellemetlenségeken kívül komoly költségekkel is szembesülniük kell az utazóknak.” – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

Az utasbiztosító adatai szerint a tavaszi kirándulások jellemzõ esetei a poggyászkárok, lopások, a leggyakoribb balesetek pedig a végtagtörések, rándulásos sérülések. Ausztriában egy végtagtörés esetén például az ambuláns ellátás 150-500 euró, míg a kórházi tartózkodás 600- 900, sõt mûtét esetén akár 1500 euróba is kerülhet naponta. A hegyi mentésért, vagy a mentõhelikopteres szállításért ennél is nagyobb, 3500- 6000 eurós összeg terhelheti a szerencsétlenül járt utazókat.

„Az EUB – nál bejelentett eset volt például azé a hegymászócsoporté, akik ausztriai túrájuk közben elszakadtak egymástól, a hátramaradottak felkutatásához a hegyi mentõk segítségét kellett kérni. A hegyi mentés költsége itt több, mint egymillió forintra rúgott, amelyet a túrázók biztosítása csak részben tudott fedezni. Érdemes tehát még indulás elõtt tájékozódni az adott ország árszínvonaláról, és ennek megfelelõen kötni meg a legoptimálisabb biztosítást” – fûzte hozzá Lengyel Márk.

„Egy másik ügyfelünk mindössze 1 napos bécsi kirándulásra ment, városnézés, vásárlás céljából. Minden elõzmény nélkül szívinfarktust kapott. Szerencsére sikerült õt újraéleszteni, mentõhelikopter szállította a bécsi kórházba, ahol 10 napos kezelésre szorult. Az utasbiztosítása fedezte a szállítás, a kórházi ellátás, és felesége számára a beteglátogatás és a szállás költségeit is. A teljes összeg csaknem 2 millió forintot tett ki, amit – ha nem rendelkezett volna utasbiztosítással – ügyfelünknek kellett volna kifizetnie.” – tette hozzá.

Általános tapasztalat, hogy az ilyen rövid utakra jellemzõen nem kötnek biztosítást. A kirándulók egy hétvégi városlátogatáson vagy túrán kevésbé tartanak balesettõl, vagy egyéb káresettõl. Nagyon fontos éppen ezért a megelõzés: ha körültekintõen járunk el, megkímélhetjük magunkat az utazás közbeni veszõdségektõl, és minimálisra csökkenthetjük a kockázatot. Az EUB-nál az ügyfelek az utasbiztosítások széles kínálatából választhatják ki az igényeiknek leginkább megfelelõ biztosítási csomagot, legyen szó egyéni, csoportos, belföldi vagy külföldi, gépkocsis, buszos, vagy repülõútról.

Tippek utazóknak
1. Mindenképpen ajánlatos elõzõleg tájékozódni a választott program sajátosságairól, a szükséges felszerelésrõl, a várható idõjárásról.

2. Amennyiben autóval utazunk, a poggyászokat csak addig szabad a jármûben tárolni ameddig az feltétlenül szükséges.

3. Az értékeket, okmányokat szintén nem tanácsos a jármûben vagy a repülõre feladott útipoggyászban hagyni, illetve benzinkutaknál, parkolókban ki- és bepakolni ezeket az értékeket, ahol könnyen felkelthetik a tolvajok figyelmét.

4. Érdemes továbbá mindig bezárt ajtókkal utazni.

Ha már megtörtént a káreset

1. A lehetõ legrövidebb idõn belül be kell jelenteni a balesetet vagy bûncselekményt az illetékes helyi rendõrségen, egyéb hatóságnál, a tetthelytõl függõen a közlekedési vállalatnál, vagy szálláshelyen.

2. Szükség esetén feljelentést kell tenni, valamint névre szóló részletes jegyzõkönyvet, helyszíni szemlét kérni.

3. Ha légipoggyászunk sérült meg vagy tûnt el, fontos, hogy a kárt közvetlenül a légitársaság felé is bejelentsük a repülõtéren kapott igazolással.

4. A káreseményrõl kérjünk részletes jegyzõkönyvet, õrizzük meg az utazással kapcsolatos dokumentumokat! Légipoggyászt érintõ kárnál õrizzük meg a poggyász-címkéket is, mert arra szükség lehet a kárrendezésnél.

5. Repülõút esetén lehetõleg mindig a saját nevünkre adjuk fel a poggyászt, ne legyen egy névre feladva több személy csomagja, mert eltûnés vagy sérülés esetén ez megnehezíti az azonosítást!

6. Légipoggyász-károk esetén a légitársaság az utas bejelentése alapján keresteti a csomagot néhány hétig, és ha ez eredménytelen, akkor elismeri a károkozást és kártérítést fizet. A légitársaság által nyújtott – általában limitált összegû – kártérítést egészíti ki a biztosító az utasbiztosítás alapján.