Közeledik az utazási irodák kötelezõjének megújítási dátuma
2016.10.10
Magyarországon kormányrendelet írja elõ a vagyoni biztosíték meglétét utazásszervezõk számára, melyet évente egy alkalommal, október 31-én lehet megújítani. A statisztikák alapján erre szükség is van, az elmúlt 10 évben több, mint 1,5 milliárd forint kártérítés megfizetésére került sor.

A vagyoni biztosíték Európa-szerte elterjedt biztosítási forma, amely a vétlen felet védi a jogalkotó rendelkezése alapján, valós kockázatoktól. Sokszor ugyanis a nem várt helyzet, a csõd vagy fizetésképtelenség nem feltétlenül az utazásszervezõ hibája, vagy bûnös magatartása miatt következik be. Három formája van ma Magyarországon: a hitelintézettel kötött garanciaszerzõdés, a pénzbeli letét és a biztosítóval kötött biztosítási szerzõdés.

A biztosítók között ezen a területen nem dúl olyan kiélezett árverseny, mint a szintén õsszel zajló kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási kampányban, ennek oka, hogy ezen a területen csak olyan biztosítók tevékenykednek, amelyek foglalkoznak utasbiztosítással is.

Ugyanakkor van kockázat is az utazásszervezésben, hiszen csak Magyarországon több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek a biztosítók az elmúlt 10 évben, ami az 500-550 vállalkozásból álló iparágra vetítve komoly összegnek tekinthetõ.