Egy felmérés szerint a járművezetőket bosszantják a biztonsági funkciók
2019.08.29

A járművezetők egynegyede szerint a fejlett vezetés-támogató rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó riasztások bosszantóak vagy zavaróak – derül ki a J.D. Power új kutatásából.

A J.D. Power 2019-es amerikai felmérése során 38 különféle járművezetői-segédrendszert, illetve azok 20 ezer felhasználóját vizsgálta, amely szerint öt vezető közül három azonnal letiltja a rendszert, ha a jelzéseit irritálónak találja. A felmérés részeként olyan digitális megoldásokat vizsgáltak, mint a szórakoztató és hálózati elektronika, az ütközés elleni védelem, a kényelmi funkciók, a vezetéstámogató rendszerek vagy a navigációs eszközök.

A legalacsonyabb besorolású biztonsági technológia a sávtartó és központosító rendszerek, ezen felhasználók egynegyede azt panaszolja, hogy a riasztások bosszantóak vagy zavaróak. Mégis elterjedt az egyes márkák technológiája - az egyik vállalat elégedetlenségétől mindössze 8% -ig, a másikhoz viszonyítva pedig több mint 30% -ig terjedhet.

A biztonsági technológiák közül a legalacsonyabbra a vezetők a sávtartó rendszereket értékelték: a vezetők negyede szerint ezek figyelmeztető jelzései zavaróak.

A kutatócég szerint az autógyártók rengeteg pénzt költenek a különféle fejlett technológiai megoldásokra, azonban a folyamatos figyelmeztetések megzavarják és frusztrálják a vezetőket.