Egyre jobban védik mûkincseiket a gazdagok
2013.05.16
A gazdag magánszemélyek és családok az utóbbi idõben igyekeznek növelni magas értékû mûvészeti alkotásokaik biztosítási fedezetét, valamint több idõt és energiát fektetnek gyûjteményeik kezelésére, miután a felsõkategóriás mûkincsek értéke nagyon megugrott az elmúlt két évben- állítja a Stonehage Group.

A londoni cég, amely különösen gazdag családok számára nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat, közel 1 milliárd dollár értékû biztosított mûvészeti alkotást kezel, amely mintegy 30 százalékát képezi az összes vagyontárgynak, amelyet ügyfelei számára kezel, biztosít a társaság. Az elmúlt két évben duplájára nõtt a Stonehage azon ügyfeleinek száma, akik mûalkotásaikra kötöttek biztosítást.

A Stonehage szerint a mûtárgyak hosszú távon megtérülése, különösen a mûkincs piac high end szegmensében, felülteljesít számos egyéb eszközkaterógiát. A Stonehage által lebonyolított három legutóbbi értékesítés a felsõkategóriás mûkincs-gyûjtemények körében az alábbi hozamokat produkálta: 21 év alatt 18%, 14 év alatt 8% és 13 év alatt 23%.

A Stonehage ugyanakkor arra is rávilágít, hogy legértékesebb darabok iránt folyó keresleti verseny ugyan emeli az árakat, azonban a közepes és alacsonyabb értéket képviselõ szegmens már kevésbé virágzik.

Steven Kettle, a Stonehage ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy a mûkincs piac hosszú távú teljesítménye, különösen a felsõkategóriás alkotások esetében igen magas hozamokat eredményezett, ezért a gyûjtõknek érdemes ügyelniük arra, hogy megfelelõ biztosítási fedezettel rendelkezzenek.

Az értékes mûalkotások iránti keresletet egyre inkább a tengerentúli és egyéb külföldi befektetõk hajtják fel, beleértve ázsiai, európai, valamint orosz vásárlókat, akik egy-egy mûkincsért komoly licitharcot képesek folytatni – tette hozzá Kettle.

Korábban a mûalkotások gyûjtõi igen tájékozottak voltak a piaccal kapcsolatban, de az utóbbi idõben az ügyfelek egy újabb típusa jelent meg, akik gyakran fiatalabbak, és kevesebb rálátással rendelkeznek, mint a hagyományos gyûjtõk. Ezek a vásárlók általában még nem rendelkeznek komoly, megalapozott gyûjteménnyel, és útmutatást igényelnek – összegezte tapasztalatait a londoni vagyonkezelõ vezetõje.

A Stonehage által kezelt gyûjtemények között van néhány, amelyet azzal a szándékkal tárolnak, hogy majd eladják, mikor a piacon igény jelentkezik az adott jellegû munkákra, vagy ha megfelelõ ajánlat érkezik a teljes kollekcióra.

A társaság szerint a vásárlók egyre tudatosabbak a mûkincsek, mûtárgyak megfelelõ kezelésével kapcsolatban, amely elengedhetetlen az értékük megõrzése, növelése szempontjából. Ebbe beletartozik a mûtárgyak megfelelõ tárolása, a szükséges biztosítási fedezet és annak rendszeres ellenõrzése, továbbá a mûkincsek múzeumok, galériák felé történõ kölcsönadása, hiszen ezzel is növelhetõ azok értéke.