Fordulat a biztosítási piacon? Szerény növekedés az elsõ negyedévben
2013.05.21
2013 elsõ negyedévében hosszú idõ után elõször tudott erõsödni a biztosítási piac. A minimális, mindössze 1,3 százalékos növekedés a szerény, tavalyi bázishoz képest 6,6 százalékkal bõvülõ életbiztosítási piacnak volt köszönhetõ – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a 2013-as elsõ negyedéves adatokat.

Az idei év elsõ három hónapjában 245,3 milliárd forint díjbevételt könyvelhettek el a hazai biztosító társaságok, ami 1,3 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló idõszakának szintjét. Eközben azonban a biztosítási szerzõdések darabszáma 11 millióról 10,8 millió alá esett.

A nem életbiztosítási szerzõdésekre idén januártól márciusig 118,6 milliárd forint díjbevétel folyt be, 3,8 százalékkal kisebb összeg, mint egy évvel korábban. A díjbevételekre fõként a gépjármû-biztosítások teljesítménye hatott negatívan: míg a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) díjbevétele 6 százalékkal zsugorodott, a casco bevételek több mint 12 százalékkal csökkentek az elmúlt évben.

„A kgfb bevételeket elsõsorban az átlagdíjak csökkenése okozta – hangsúlyozza Molnos Dániel, a MABISZ fõtitkára –, miközben a casco-bevételek elapadásának elsõdleges oka, hogy a szerzõdések darabszáma egy év alatt 7,2 százalékkal csökkent.”

A casco-szerzõdések számának mérséklõdése logikus fejleménye a hazai gépjármûpiac válságának. 2008 elõtt éveken keresztül legalább 160-180 ezer új autót helyeztek forgalomba évente, 2009 óta azonban az újautó-eladás nem tudott kitörni a 40-60 ezres tartományból. Ennek következtében a hazai utakon jelenleg 50-60 százalékkal kevesebb négy évnél fiatalabb autó fut, mint a válság kezdete elõtt. Noha ma már egyre elterjedtebbek az idõsebb autókra köthetõ casco-termékek, ameddig az újautó-eladási adatok nem javulnak számottevõen, a casco-piacon a folyamatos átlagdíj-csökkenés ellenére sem számíthatunk trendfordulóra.

A nem életbiztosítási üzletágban ugyanakkor számos pozitív fejlemény is tapasztalható. A kedvezõtlen piaci környezetben is szinten tudott maradni a vagyonbiztosítási terület. Növekedett a tavaly év elejétõl a cafeteria-elemek közé is beemelt betegségbiztosítások díjbevétele: a bõvülés akkor is eléri a 32 százalékot, ha figyelmen kívül hagyjuk a tavalyi MABISZ-statisztikákban még nem regisztrált piaci szereplõ adatait. Örvendetes, hogy a balesetbiztosítások bevétele is 7,5 százalékkal – 4,7 milliárd forintra – növekedett.

Az életbiztosítási üzletág 126,7 milliárd forintos, idei elsõ negyedéves bevétele 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, 118,9 milliárd forintos szintet. Az adatok azt mutatják, hogy míg tavaly igen sokan kényszerültek mobilizálni megtakarításaikat - például az egyszeri alkalommal lehetõvé vált végtörlesztési lehetõség miatt -, jelenleg a megtakarítások egy része ismét az életbiztosításokba vándorol. A növekedés azonban az egyszeri díjas életbiztosításoknak köszönhetõ, így ténylegesen kedvezõ fejlemény egyelõre nem tapasztalható a piacon.

A megtakarításokhoz kötött, unit-linked biztosítások díjbevétele 3,7 százalékkal, 82,5 milliárd forintra nõtt 2013, március végére. „A számokból azonban az is látható, hogy a bõvülés jobbára az egyszeri, eseti díjas termékeknél jelentkezik, vagyis a növekedés egyelõre csak rövidtávon mutatkozik meg – magyarázza a MABISZ fõtitkára. – Az életbiztosítási piac szempontjából az volna az igazán kívánatos, ha a növekedés a folyamatos díjfizetésû konstrukciókban jelentkezne.”