Biztosítási piac: enyhe növekedés az elsõ negyedévben
2015.05.15
A biztosítási szektor összesített díjbevétele az idei év elsõ három hónapjában 2 százalékkal volt magasabb, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A nem életbiztosítási üzletág az elõzõ évihez képest növekedni tudott, az életbiztosítási üzletág bevételei azonban elmaradtak az egy évvel korábbitól – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a 2015. évi elsõ negyedéves adatokat.

A biztosítási piac idei elsõ negyedéves növekedését a nem életbiztosítási üzletág 6,5 százalékos bõvülése adja, így a szektor összesített díjbevétele az élet üzletág 2,6 százalékos csökkenése ellenére is nõni tudott. A szektor eredményeit összesítõ adatok között elsõ alkalommal szerepelnek a Cardif Életbiztosító Magyarország Zrt. és a Cardif Biztosító Magyarország Zrt. adatai is, amely cégek 2015. január 1-jétõl a szövetség teljes jogú tagjai.

2015 elsõ negyedévében a betegség-, a tûz- és elemi károkra vonatkozó, az egyéb vagyoni kockázatokat lefedõ, illetve a temetkezési biztosítások kivételével a nem életbiztosítási üzletág minden egyes területe növekedést mutatott.

A kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási (kgfb) piac díjbevétele az elõzõ év azonos idõszakához képest 14,6 százalékkal emelkedett, miközben a szerzõdések száma 3,9 százalékkal bõvült. A gépjármû-biztosítások piacának másik meghatározó területe, a casco-biztosítások díjbevétele 6,9 százalékos, a szerzõdések darabszáma pedig közel 1 százalékos növekedést mutat.

A szerzõdések éves átlagdíja a teljes, biztosított gépjármûállományra vetítve a kgfb esetében az egy évvel korábbi 19 742 forintról 21 750 forintra, míg a casco éves átlagdíja 75 666 forintról 78 471 forintra emelkedett.

2015 elsõ három hónapjában az életbiztosítási üzletág szinte minden területen csökkenést mutatott a 2014. év hasonló idõszakához képest. Ez alól kivétel a kockázati életbiztosítások piaca, amelynek díjbevétele kiemelkedõ, 10,6 százalékos bõvülést tudott elérni az idei év elsõ negyedévében.

A befektetéshez kötött életbiztosítási termékek esetében a díjbevételek 2,1 százalékos csökkenése, ugyanakkor a szerzõdések darabszámának 5,9 százalékos növekedése látszik. A unit-linked piac gyengébb teljesítménye elsõsorban az egyszeri és eseti díjas termékekbõl származó díjbevételek visszaesésével magyarázható.

„Pozitív jelenség, hogy az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítási szerzõdések száma 2015 elsõ negyedévének végére meghaladta a 81 ezret, díjbevétele az idei elsõ negyedévben pedig megközelítette az 5,4 milliárd forintot. Ezzel a teljes állomány értéke 17,6 milliárd forintra, a kiegészítõ biztosításokkal együtt pedig közel 17,7 milliárd forintra emelkedett. Az szja-támogatást élvezõ nyugdíjbiztosítások éves átlagdíja megközelíti a 220 ezer forintot, ami mutatja, hogy az adókedvezmény elérte célját” – jelentette ki Molnos Dániel, a MABISZ fõtitkára.