Elkapta az õrület a lakosságot - szárnyalnak a befektetési alapok
2013.05.21
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán áprilisban is, így a 2013-as esztendõ elsõ négy hónapja igazán örömteli képet mutat. A világ tõzsdéi emelkedtek: míg a fejlett régió közepes mértékben, addig a fejlõdõ, csak nagyon szerényen. A magyar index a két régió között foglalt helyet. A forint erõsödött, elsõsorban a dollárhoz képest, de az euróval szemben is. A befektetési alapok piacán a hónap nyertesei a kötvényalapok voltak, de a második helyezett vegyes alapok is kétszámjegyû (!) vagyongyarapodást tudott felmutatni.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona jelentõs mértékben, 124 milliárd forinttal, azaz 3,2 százalékkal növekedett áprilisban. A nettó eszközérték a tõkevédett és az árupiaci alapoknál csökkent, az ingatlan és a részvényalapoknál stagnálást tapasztalhattunk, a többi esetben jó, sõt egyenesen kiugró gyarapodást láthattunk. A tõkebeáramlás tekintetében a tõkevédett és a részvény alapoknál kerültek a visszaváltások túlsúlyba, de a többi kategóriában egyértelmûen pozitív az elõjel, így összességében 106 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3.972 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (65,3 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 4,3 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapoknál 16 milliárd forintos tõkebeáramlást történt. Összességében 1,5%-os növekedés következett be ennél a kategóriánál.

A kötvényalapok továbbra is igen népszerûek, ebben a hónapban a legnépszerûbbek. A vagyongyarapodás 11,9 %-os volt (márciusban 15% februárban 12%-os és januárban 9,4%-os) és 54,9 milliárdnyi friss tõke áramlott ebbe a kategóriába. A legvonzóbb alkategória továbbra is a hazai rövid kötvényalapok, ahová 43,6 milliárdnyi friss tõke érkezett áprilisban.

A magyar tõzsdeindex közepes teljesítményt nyújtott áprilisban, ami szerény emelkedést jelent. Ennek ellenére a részvényalapokból 2 milliárdnyi tõke távozott, amit a hozamok ellensúlyozni tudtak, így a részvényalapok összvagyona stagnált áprilisban.

A tõkevédett alapokból ebben a hónapban 4,3 milliárdnyi tõke távozott, ezzel együtt a kategóriának 2%-os a nettó eszközérték csökkenése.

Az abszolút hozamú alapok esetében már megszokottá vált a kiugró teljesítmény. Így volt ez az elmúlt hónapban is. A tõkebeáramlás 19 milliárdos a kategória vagyongyarapodása a hónapban 8,4%-os volt.

A nyilvános ingatlanalapok áprilisban stagnáltak. A tõkebeáramlás és a vagyonváltozás is pozitív nulla.

A vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek márciusban, csakúgy mint a megelõzõ hónapokban. A 17,7 milliárd forintos tõkebeáramlás és a hozamok együttesen 10,6%-kal növelték a vagyont.

Az árupiaci alapok esetében szerény, 300 milliós tõkebeáramlást tapasztalhattunk, amit a hozamok azonban lerontottak, így áprilisban 1,2%-kal csökkent az eszközérték.
Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok az elmúlt hónapban nem tudták hozni az átlagos vagyonnövekedést. Áprilisban 3,6 milliárd forintnyi friss tõke érkezett, a nettó eszközérték 1,4%-kal növekedett.