Roadshowra indult Kína legnagyobb biztosítója
2011.07.21
Az állami tulajdonban lévõ Kínai Népi Biztosító (PICC), az ország egyik legnagyobb biztosítója 5-6 milliárd dollárnak megfelelõ nyilvános ajánlattételre készül Hongkongban és Sanghajban – értesült az IFR Markets, a Thomson Reuters pénzügyi hír- és piaci elemzõ szolgáltatása.

Az ügylet kezelésére a China International Capital Corp.-t (CICC), HSBC-t és a Credit Suisset kérték fel, de késõbb további bankok is bevonásra kerülhetnek.

A PICC ajánlattétele igen jól idõzített, mivel a pénzügyi szolgáltatási piacon fellendülés várható a következõ hónapokban, köszönhetõen a cégek forrásszerzési törekvéseinek, mellyel mérlegüket szeretnék egyensúlyba hozni.

A Credit Suisse múlt heti jelentése szerint egyedül a biztosítók 25 milliárd dollár körüli részvény ajánlattal jelenthetnek meg Hongkongban és Kínában a következõ 12 hónapban.

A PICC májusban nyújtotta be a kínai hatóságokhoz IPO-kérelmét – számolt be a hírrõl múlt héten a China Securities Journal. A cég igazi roadshow-ba kezdett, hogy stratégiai befektetõket keressen a világ több pontjáról. Számos kínai pénzügyi csoport figyelemmel kíséri az idei hongkongi jegyzéseket.

„A piac nem olyan jó mint tavaly. Az hogy az idei évre tervezett IPO-k végrehajthatóak lesznek-e, nagyban függ a második fél piaci feltételeitõl” – mondta Chen Xingyu, a Phillip Securities pénzügyi elemzõje Sanghajban. A PICC és a New China Life esetében a biztosítási iparág profitkilátásai is meghatározó jelentõségûek az IPO sikerességében.

A szakértõk szerint a biztosítási szektor igen jó profitkilátásokkal rendelkezik idén. Az elsõ félévben 72,3 százalékkal nõt nyereségük – közölte a kínai biztosítási felügyelet.