Ezek a legkedveltebb internetes bankok
2013.05.27
A Bankmonitor.hu felhasználói körében végzett felmérés szerint a 660 válaszadó közel 50% használna valamilyen pénzügyi tervezõ programot és az okostelefonra telepíthetõ internetbanki alkalmazásra is nagy szükség lenne. Utóbbi a vizsgált 11 bankból mindössze háromnál van.

A felmérésbõl kiderült, hogy a 11 bank közül az MKB, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank internetes alkalmazásának használói a legelégedettebbek. A kérdésekben a saját bank felületét design, kezelhetõség és funkciók szerint kellett értékelni ötös skálán.


Az MKB Bank és az OTP Bank mindhárom kategóriában dobogós lett, míg a Raiffeisen két kategóriában került fel a képzeletbeli pódiumra. Az elérhetõ funkciókban a CIB Bank lett a harmadik a két etalon mögött. Az OTP Bank és az MKB Bank ábrát vagy diagramot is használnak a pénzügyek megjelenítésére.

Alkalmazások gyerekcipõben

2012-ben az okostelefonok száma elérte a 3 milliót Magyarországon. Ilyen növekedés mellett szükségszerû, hogy a bankok is reagáljanak az okostelefonok térnyerésére. Meglepõ módon sokan nincsenek tisztában vele, hogy bankjuk rendelkezik-e letölthetõ alkalmazással, vagy sem, vagyis a bankoknak a fejlesztéseket követõen a kommunikációra is hangsúlyt kellene fektetni.

A használattal kapcsolatos kérdések rávilágítottak, hogy kevesebb, mint a kitöltõk húsz százaléka használja az applikációt és elégedett is azzal. 0-9% jelezte azt, hogy ugyan használja, de nem elégedett vele.

A háztartási kalkulátor/tervezõ programok az internetbankon belül, összesítve, grafikonos ábrázolással mutatják a kiadások és bevételek összetételét egy adott idõszakra, segítve ezáltal az ügyfeleket pénzügyeik tervezésében, menedzselésében. Az eredmények meglepõek: a kitöltõk akár háromnegyede is használna ilyen programot, ha lenne, további több mint 20% azonban még nem gondolt még ilyenre.

Lassan tényleg csak az internet számít


A válaszadók közel 80% negyedévente vagy annál is ritkábban látogat el bankfiókba, ezzel szemben 50% hetente többször is belép az internetbanki felületre.

Mind az internetbanki felületek, mind pedig más alkalmazások segítenek az aktívabb és gondosabb pénzügyi tervezésben. Mivel a banknak is olcsóbb, ha interneten végezzük ügyeinket, ezért arányban áll az „ügyintézési költség” is ezzel. Jelentõsen kevesebbet fizetünk egy eseti átutalásért például, ha interneten indítjuk és nem a bankfiókban.