Visszamenõleg is fizet az állami tanulóbiztosítás
2013.05.28
A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal április elején megkötött szerzõdés alapján idén a Generali-Providencia Biztosító Zrt. gondoskodik a gyermekek és fiatalok általános balesetbiztosítási védelmérõl. A biztosító visszamenõlegesen az idei év elsõ hónapjaiban bekövetkezett balesetek után is megtéríti a biztosítási összeget.

Az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló kormányrendelet alapján a magyar állampolgárok 3. életévük betöltésének napjától 18. életévük betöltésének napjáig részesülnek biztosítási védelemben. A szolgáltatás automatikusan jár jelenleg mintegy 1,6 millió gyermeknek és ifjúkorúnak, díja a Magyar Államot terheli. A 2003 óta létezõ biztosítás egész évben, a nap 24 órájában érvényes, nemcsak az iskolában vagy óvodában, hanem az otthon, az utcán, kirándulás közben, nyaraláskor, bel- és külföldön szerzett sérülésekre is. A biztosítók az állami díjfizetésnek köszönhetõen több százmillió forintot fizettek ki a károsultaknak az elmúlt években - írja az OrientPress Hírügynökség.

A balesetbiztosítási szerzõdés megkötéséhez szükséges forrás 2013-ban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költségvetésében áll rendelkezésre. A feladatot a tárca tavaly december végén vette át a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A tárgyban haladéktalanul kiírt, gyorsított hirdetménnyel induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, a szerzõdést 2013. április 5-én megkötötték. A biztosítási díj éves összege 81,5 millió forint.

A közbeszerzési kiírás egyik legfontosabb feltétele az ún. „elõfedezet” nyújtása volt: a nyertes biztosítónak vállalnia kellett, hogy a szerzõdéskötés idõpontjától visszamenõlegesen 2013. január 1-jéig kockázatvállalásba veszi a kormányrendelet hatálya alá tartozó káreseményeket. Ennek megfelelõen minden balesetet szenvedett gyermek és fiatal után megtérítik a biztosítási összeget az év elsõ napjától kezdõdõen keletkezett károk után is. A kifizetések a szerzõdés megkötése és hatályba lépése után azonnal megindultak, rendben zajlanak.

Az elmúlt hetekben már mintegy 1000 gyermek és fiatal kárát rendezte a biztosítótársaság 2,7 millió forint értékben. További 1200 kárbejelentés ügyintézése folyamatban van, a kapcsolódó kártérítések becsült összege 3,6 millió forint. A káreseményeket a Generali-Providencia Biztosító Zrt. 7 fõvárosi és 34 megyei ügyfélszolgálatán lehet bejelenteni-tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.