Önkéntes nyugdíjpénztárak: látványosan nõ a vagyonuk
2013.05.28
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma egy év alatt 28 ezer fõvel csökkent, kifizetéseik azonban 2008 óta meghaladják a befizetéseket, köszönhetõen a magas hozamoknak - írja a Világgazdaság.

A csökkenõ taglétszám és a kifizetéseknek a befizetéseket meghaladó aránya ellenére sem csökken az önkéntes nyugdíjpénzátak vagyona, ez pedig - a Világgazdaság keddi cikke szerint - 2007 óta vélhetõen fõleg a magas hozamoknak köszönhetõ. Tavaly rekordmagas - több mint 120 milliárd forint - volt a befektetési tevékenység eredménye, és 2013 elsõ negyedévének adatai is jók.

A PSZÁF szerint a fentieknek köszönhetõen 937 milliárd forintot meghaladó összeg halmozódott fel az önkéntes pénztáraknál, ebbõl a Stabilitás Pénztárszövetségbe tartozó intézményeknél majdnem 867 milliárd - írja a lap.

A tagdíjfizetésben is új trend rajzolódik ki, egyre nagyobb ugyanis az egyéni befizetések aránya, míg a munkáltatói hozzájárulás mértéke csökken. Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint ez kedvezõ tendencia, hiszen arról tanúskodik, hogy az öngondoskodás erõsödik a magyar társadalomban.

Mûködési szinten ugyanakkor veszteségesek az önkéntes pénztárak, mûködési költségeik ágazati szinten 2009 óta 6 milliárd forint fölött vannak - emlékeztet a Világgazdaság. Ezt a veszteséget a jó hozamú években tudják csak csökkenteni a pénztárak.

A magánnyugdíjpénztárakban közben 68 ezernél is kevesebben maradtak, a nyugdíjkorhatárt idén elérõ tagok könnyen szembesülhetnek azzal, hogy egyelõre nem férnek hozzá megtakarításaikhoz.