Lejtõn az alapkamat: tizedszerre csökkentett a monetáris tanács
2013.05.28
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzõi várakozásoknak megfelelõen 25 bázisponttal 4,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntõ ülésén.

Egymást követõ tizedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésrõl a jegybank monetáris tanácsa. A mostani döntéssel fenntartott kamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület.

A 25 bázispontos májusi kamatcsökkentés lehetõségére utalt korábban több jegybanki döntéshozó is az elmúlt hónap során. Matolcsy György MNB-elnök május 16-án egy miskolci konferencián jelezte: a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetõséget láthat az alapkamat csökkentésére. Ugyanott Balog Ádám alelnök arról beszélt újságíróknak, hogy az áprilisi inflációs számok nem különböznek az eddigiektõl annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához.

Május 17-én Matolcsy György egy másik, balatonfüredi rendezvényen amellett érvelt, hogy a kamatcsökkentések fokozatossága, kiszámíthatósága és folyamatossága bevált, jó stratégia.