Közvetlen felügyeletet gyakorolna az EU a nagy biztosítók felett
2013.05.29
Az EU biztosítási felügyeleti szerve, az EIOPA összeállított egy listát azokról az új hatáskörökrõl, amelyek betöltésére törekszik, beleértve az unió nagyobb biztosítóinak fokozottabb felügyeletét.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA), amely jelenleg a nemzeti szabályozó hatóságokon keresztül gyakorolja felügyeleti jogát az EU 27 tagállamának biztosítói felett, közvetlen hozzáférést szeretne az egyes cégekrõl szóló információkhoz.

Középtávon meg kellene fontolni az EIOPA felügyeleti szerepének lépésrõl-lépésre történõ kiterjesztését a legnagyobb, nemzetközi biztosítási csoportok esetében – fogalmazott Gabriel Bernardino, az szervezet elnöke az EU pénzügyi felügyeletei számára tartott nyilvános meghallgatáson.

Bernardino ugyan nem közölt részleteket, de a lépés nagyban hasonlítana ahhoz, amely az Európai Központi Bankot ruházza fel a jövõ évtõl az euróövezet legnagyobb hitelezõinek felügyeleti jogával.

Európa legnagyobb biztosítói, mint az Allianz, az Axa és a Generali mindegyike folytat határokon átnyúló mûveleteket. Az Európai Bizottságon és az EU politikai vezetõin múlik, hogy megkapja-e a további hatásköröket az EIOPA, azonban Bernardino szerint erre a lépésre szükség van a „megfelelõ és következetes” felügyelet biztosításához.

Az EIOPA jogot szeretne szerezni arra is, hogy egyes pénzügyi intézmények, termékek esetében vizsgálatokat kezdeményezzen – mondta az elnök.

A felügyeleti hatalom nem korlátozódhat a pénzügyi rendszerre fenyegetést jelentõ helyzetekre, ehelyett inkább az EIOPA független felügyeleti szerepét kellene általában erõsíteni – véli Bernardino.

A hatóság azt is szeretné elérni, hogy szükség esetén betilthasson, illetve korlátozzon bizonyos pénzügyi tevékenységeket, valamint szélesebb felhatalmazást szeretne a magánnyugdíjak esetében is.