A magyarok fele nem hiszi, hogy megfelelõ életszínvonala lesz nyugdíjas korára
2013.05.29
A leendõ nyugdíjasok elvárásai igen magasak, hiszen átlagosan a jelenlegi jövedelmük közel háromnegyedével lennének elégedettek idõskorukban – állapítja meg az a kutatás, amelyet 12 országban végeztek el az AEGON megbízásából. Ezzel együtt a felnõtt lakosság igen bizonytalan a nyugdíjkilátásait illetõen.

Nagyon komoly elvárásokat támasztanak idõskori járandóságuk mértékével kapcsolatban a leendõ nyugdíjasok: az AEGON megbízásából 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmük átlagosan 72 százalékával lennének elégedettek. Az átlagos érték országonként eltérõ, ám figyelemre méltó, hogy pont Magyarországon a legmagasabb, 85 százalékos. A legalacsonyabb rátát az Egyesült Királyságban mérték: ott az érintettek jelenlegi jövedelmük átlagosan 61 százalékával is elégedettek lennének, ha most vonulnának nyugdíjba.

A kilátásait illetõen meglehetõsen bizonytalanabb a lakosság: a válaszadók mindössze 19 százaléka vélekedik úgy, hogy nyugdíjas korára száz százalékban eléri majd jövedelmi céljait, és 14 százalék gondolja azt, hogy van esélye a megcélzott jövedelem háromnegyedének elérésére. Az is beszédes adat ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas korában. A kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot tükrözi az is, hogy a felmérésben résztvevõk mindössze 14 százaléka teljesen biztos abban, hogy nyugdíjas korában az igényeinek megfelelõ életszínvonalon élhet, és további 30 százalék azok aránya, akik ezt-többé kevésbé biztosítottnak látják. A válaszadók több mint ötöde – 21 százaléka – viszont egyáltalán nem látja biztosítottnak, hogy nyugdíjas korában az általa elvárt színvonalon éljen. Ennek a csoportnak a súlya viszont az átlagnál jóval magasabb Magyarországon és Lengyelországban: 46, illetve 55 százalék.

Annak ellenére – állapítja meg a felmérés –, hogy a lakosságnak nyilvánvalóan növelnie kell a nyugdíjcélú megtakarításait, rövidtávon ennek lehetõsége korlátozottnak tûnik.

A felmérés szerint a lakosság – nem túlságosan meglepõ módon – a nyugdíjcélú megtakarítások növelésének legfõbb lehetséges eszközeként a fizetésemelést látja: azt, mint hatásos módszert 53 százalék jelölte meg, míg a második leginkább hasznosnak tartott ösztönzõ, a hosszú távú megtakarítások több adókedvezménnyel történõ támogatása már csak 37 százalékot kapott. A megtakarítás legfõbb akadályának pedig – szintén nem meglepõ módon – a pénzhiányt látják a megkérdezettek, 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára jelenleg ez a legfõbb akadálya az elõtakarékosságnak. Magyarországon különösen magas, 55 százalékos azoknak az aránya, akik a pénzhiányt látják a megtakarítás-növelés legfõbb gátjának.

A pénzügyi-gazdasági kilátásokat illetõen pedig igen bizonytalan a lakosság. A válaszadók több mint háromnegyede – 78 százaléka – úgy véli, hogy a gazdasági környezet romlik, vagy változatlan marad a következõ egy évben, és csak 19 százalék számít javulásra. Saját pénzügyi helyzetüket is óvatosan ítélik meg a megkérdezettek. Huszonnyolc százalék romlásra számít, 44 százalék nagyjából változatlan állapottal számol, és csak minden negyedik válaszadó várja, hogy javul pénzügyi helyzete a következõ egy év során. 

A kutatásról
Az AEGON megbízásából végzett kutatás – amelynek elkészítésében a a Transamerica Center for Retirement Studies és a Cicero Consulting mûködött közre – 12 ezer aktív, illetve már nyugdíjas felnõtt megkérdezésén alapul. Az „AEGON Retirement Readiness Survey 2013” címû kutatást az érintett országokban – Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, az USA-ban és Nagy-Britanniában – 2013 januárjában és februárjában készítették el.