Élnének a kedvezményes hitellehetõséggel a családi cégek
2013.05.29
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban publikált hitelprogramja hozzájárulhat a magyarországi vállalkozások helyzetének javuláshoz, így a Felelõs Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) támogatja a programot, és jelzi tagjai szándékát a kedvezményes programban való részvételre.

A jegybank közlése szerint a Növekedési Hitel Program alapvetõ célja, hogy kedvezményes jegybanki finanszírozás segítségével a vállalatok finanszírozási helyzetén segítsen, mert az kiemelten fontos a termelõkapacitások, valamint a munkahelyek megõrzése és gyarapítása céljából. „Ez a törekvés egybeesik a felelõs családi vállalkozások céljaival, így a program beindításának lehetõsége üdvözlendõ, amellett minden olyan kezdeményezést teljes mellszélességgel támogatunk, amely a vállalkozásokat segíti.” – mondja Rudas László, az FBN-H alapító elnöke. Hozzáteszi: bár a meghirdetett keretösszegnél többet is hasznukra tudnának fordítani a magyar vállalkozások.

Az MNB információi szerint az általuk javasolt kedvezményes kamatláb a hitellel rendelkezõ vállalatok számára az alacsonyabb törlesztõ részleteken keresztül alacsonyabb költségeket eredményez, melynek mind jövedelmezõségi, mind likviditási szempontból pozitív lehet a hatása. „Az általunk ismert hitelkonstrukciók alapján adott esetben tagvállalataink élni kívánnak a kedvezményes kölcsön felvételével.” – erõsíti meg Kürti Tamás, az egyesület alelnöke. Fontos ez a beruházási terveink megvalósítása céljából is, hiszen amikor csökkenõ gazdasági környezetben a piac nem értékeli megfelelõen a termékeinket, szolgáltatásainkat, akkor hosszú távú céljainknak megfelelõen fejlesztjük azokat, beruházunk, hogy mire az árakban újra kifejezõdhetnek hozzáadott értékeink, továbbra is versenyképesek lehessünk.” – teszi hozzá az alelnök.

Az egyesület elnöke, Rudas László kiemeli ugyanakkor, hogy a bankok szigorú hitelbírálati folyamataiban álláspontja szerint nagyobb szerepet is kaphatna olyan tényezõk figyelembevétele, mint például egy családi cég prudens mûködése, megbízhatósága, hozzáadott értéke a nemzetgazdasághoz, valamint az a generációkon átívelõ, hosszú távú mûködési szemlélet és üzletpolitika, amely mentén ezek a cégek nem csak a mérlegadataik alapján ítélhetõk meg.

A program sikeres kihasználtsága érdekében mindezek mentén az egyesület stratégiai szakmai partnerként mûködik együtt a Széchenyi Kereskedelmi Bankkal, amely mint a hazai vállalkozások fejlõdése iránt elkötelezett hitelintézet osztva az egyesület álláspontját, szintén nagy lehetõséget lát a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjában, melyhez közvetítõként csatlakozott. A bank álláspontja szerint bár ez a program sem csodaszer minden bajra, és nem segíthet a gazdaság minden szereplõjén közvetlenül, de mind a vállalkozások meglévõ terheinek csökkentése, mind az új beruházások élénkítése terén jelentõs segítséget nyújthat a hitelfelvevõk részére közvetlenül, a többi vállalkozás számára pedig a kereslet élénkülésével közvetve.