Milliós kórházi számlák – bepereli Spanyolországot az Európai Bizottság
2013.05.31
Az Európai Bizottság várhatóan jogi eljárást indít Spanyolország ellen, miután több száz panasz érkezett külföldiek részérõl amiatt, hogy megtagadták tõlük az orvosi kezelést annak ellenére, hogy bemutatták Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat (EHIC).

Elõfordult olyan eset is, hogy az utasbiztosítók több tízezer eutós számlát küldtek ki ügyfeleiknek egy-egy spanyolroszági kórházi kezelést követõen.

A spanyol egészségügyi minsztérium azt állítja, nem tud olyan esetrõl, ahol megtagadták volna EU-s állampolgároktól az orvosi ellátást.

Ahogy arról a Biztosítási Szemle is beszámolt, belga biztosítók korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több beteg szembesül külföldi kórházakban azzal, hogy a biztosítási kártya bemutatása ellenére az állami kórházak magánbetegként kezelik õket, amely horribilis kezelési költségeket von maga után. Ez a gyakorlat leginkább Spanyolországra jellemzõ, de állítólag Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Romániában is elterjedt, ahol az egészségügyi rendszerre amúgy is komoly pénzügyi nyomás nehezedik.

A BBC beszámolója szerint az EB nem azzal vádolja a spanyol kórházakat, hogy ilyen módon próbálnának pénzhez jutni, mindössze az uniós jogszabályoknak való megfelelést ellenõrzni, amelyhez információkat kért az üggyel kapcsolatban a spanyol kormánytól. Ez azonban a jogsértéssel szemben indított eljárás elsõ lépcsõfokaként is értelmezhetõ, amely végül akár bírság kiszabását is eredményezheti.

Mire jó az EHIC?

A kártya garantálja, hogy az azzal rendelkezõ európai uniós polgárok ugyanúgy hozzáférjenek a közegészségügyi ellátáshoz, mint az adott ország állampolgárai. Amennyiben kórházi ellátásban részesülnek egy olyan országban, amelyben az egészségügyi ellátás térítés ellenében történik, annak költségeit nekik kell állniuk, azonban hazatérés után visszatérítést kapnak saját országok egészségbiztosítójától. Az EHIC nem fedezi ugyanakkkor tervezett kezelések költségeit.

A kártya révén birtokosa ideiglenes tartózkodás során az EU bármelyik 27 tagállamában, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást. A kártyát a nemzeti egészségbiztosító bocsátja ki, díjmentesen. A kártya birtokosa ugyanolyan feltételekkel és költségek fizetésével (bizonyos országokban ingyenesen) részesül ellátásban, mint az adott országban biztosítással rendelkezõ személyek.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást. A kártya nem jogosít fel magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetõk az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülõjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke. A kártyával nem fedezhetõk továbbá a kifejezetten orvosi kezelés igénybevétele céljából történõ külföldi út költségei.

Az EHIC célja elsõsorban tehát a külföldön történõ sürgõsségi ellátás biztosítása, azonban kiterjed a meglévõ betegségek kezelésére is, amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy a kezelés nem várhat addig, amíg a beteg hazaér.

Nem tartozik azonban ebbe kategóriába annak a brit páciensnek az esete, aki azért mert kórházba Spanyolországban, mert súlyosan kiszáradt, az orvos azonban utasbiztosítása felõl érdeklõdött, tudomást sem véve az EHIC kártyáról – írja a BBC.

Az EB több száz ilyen jellegû panaszt kapott Spanyolországgal kapcsolatban, melyek arról adtak számot, hogy rendkívül magas kezelési költséget hárítottak át a kórházak a magán utasbiztosítóra, vagy közvetlenül a páciensre.

Az okostelefonunk segíthet

Az Európai Bizottság tavaly nyáron olyan okostelefonos alkalmazást dobott piacra, amely elmagyarázza, miként használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Mivel az országok egészségügyi rendszere egymástól eltérõ, elõfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatásokért egyik országban nem számolnak fel pénzt, másikban azonban igen. A három platformon – iOS, Android és Windows Mobile 7 – futó alkalmazás ismerteti a kártyáról szóló általános tudnivalókat, a vészhelyzeti telefonszámokat, a biztosítás által fedezett kezeléseket és költségeket, a költségtérítés igénylésének módját, valamint a kártya esetleges elvesztése esetén értesítendõ kapcsolattartót. Az alkalmazás 24 nyelven érhetõ el; a nyelvek közti váltás nagyon egyszerû.

Fontos megjegyezni, hogy a kártyát nem lehet az alkalmazással létrehozni vagy letölteni, hanem a helyi egészségbiztosítótól kell beszerzni.

Töltse le az „Európai Egészségbiztosítási Kártya” alkalmazást okostelefonjára az alábbi linkeken keresztül:
iOS: http://itunes.apple.com/be/app/european-health-insurance/id516504241
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.europa.ec.ehic
Windows Mobile 7: http://www.windowsphone.com/hu-HU/apps/661cb16d-630b-4f17-a767-8a75cb695664