Közel minden tizedik biciklis ittas
2013.05.31
A férfiak akár sportolásra és munkába járásra is használják biciklijüket, viszont jellemzõbb rájuk, hogy alkoholfogyasztás után ülnek fel a kerékpárra. A kerékpár mûszaki állapotának rendszeres ellenõrzésérõl és a vonatkozó KRESZ szabályok betartásáról van még mit tanulnunk – derül ki a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. Bukósisak Felmérésbõl.

A Wáberer Hungária Biztosító Zrt. online kérdõívét 960 válaszadó töltötte ki. A megkérdezettek közül sokan használják kerékpárjukat akár napi rendszerességgel is. A kitöltõk közel kétharmada (66%) használja naponta, míg 18%-uk hetente kerékpárját. A kérdõívet kitöltõk kerékpárjukat nem csak közlekedésre, de sportolásra és szabadidõs tevékenységre is rendszeresen használják. Sõt közel egyharmaduk (28%) több funkcióra is elõveszi kétkerekûjét; ez utóbbi leginkább a férfiakra jellemzõ (20%).

A válaszadók közel fele (48%) kerékpárúton hajtja biciklijét, ami jó aránynak tekinthetõ, figyelembe véve a tényt, hogy a kerékpárút-hálózat sok helyen még nem kiépített. Meglepõ viszont, hogy minden tízedik kerékpáros járdát használ közlekedése során, ami a KRESZ szerint csak abban az esetben tekinthetõ szabályosnak, amikor az úttest erre alkalmatlan, illetve a biciklisták számára tiltott az ott közlekedés.

Biciklijük mûszaki állapotának ellenõrzését nem tekintik olyan fontos teendõnek a bringások; csupán 31 %-uk végzi el ezt évente többször. Évi egy alkalommal azért a többség (55%) átnézi, vagy átnézeti a drót szamár állapotát.

A felmérés az alkoholfogyasztás és a bringázás kapcsolatát is vizsgálta: a kérdésre, hogy „Biciklizéskor szokott Ön alkoholt fogyasztani?” a kitöltõk 9%-a válaszolt igennel, többnyire férfiak. Ez a tevékenység amellett, hogy balesetveszélyes, szabálysértést jelent és bírságot is vonhat maga után.

A Bukósisak Felmérés a kerékpárok felszereltségét is kutatta: kiderült, hogy a kitöltõk 88%-a rendelkezik lámpával, bár ez kötelezõ tartozéknak minõsül. A saját biztonságukat szem elõtt tartva a megkérdezettek fele (50%) rendelkezik sisakkal, ami a felnõttek számára ugyan nem kötelezõ, de erõsen ajánlott. A nemek aránya ennél a kérdésnél kiegyenlített volt.

A társaság biztosítási szempontból is körbejárta a biciklizés témakörét: a válaszadók háromnegyede (76%) hasznosnak tartana egy felelõsségbiztosítást kifejezetten kerékpáros közlekedés során okozott balesetekre.