EIOPA: az ideiglenes intézkedések “nem antidemokratikusak”
2013.05.31
Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) véleménye szerint a Szolvencia II bevezetéséhez kapcsolódó ideiglenes intézkedések nem sértik az európai demokráciát. Korábban az a vád érte ugyanis az EIOPA-t, hogy nem jár el demokratikusan, mivel az implementációhoz kapcsolódó iránymutatásokat nem vetették politikai jóváhagyás alá.

“Ez a feladatunk, hogy iránymutatásokat adjunk a nemzeti felügyeleteknek. Ez nem a politikusok ellen szól. Azt igyekszünk ellenõrizni, hogy a szabályok végrehajtása nagyobb problémák nélkül kivitelezhetõ-e” – mondta az EIOPA egyik szakértõje egy szakmai konferencián.

A jelenleg konzultáció tárgyát képezõ irányelvek arra szólítják fel nemzeti felügyeleti szerveket, hogy ellenõrizzék a helyi biztosítókat, hogy valóban felkészüljenek a Szolvencia II bevezetésére az olyan területeken, mint a kockázatkezelés és az információ szolgáltatás.

Ha elfogadják, az iránymutatásokat 2014. január elsejétõl kell bevezetni, két évvel a Szolvencia II várható hatályba lépése elõtt.

Arra a kérdésre, hogy mi történik az iránymutatásokkal, ha a Szolvencia II bevezetése tovább késlekedne, az EIOPA szakértõje azt válaszolta, hogy abban az esetben az iránymutatásokat is módosítani fogják.

A dán pénzügyi felügyelet fõigazgató-helyettese, az EIOPA igazgatótanácsának tagja szerint a Szolvencia I szabályai ma már nem megfelelõek, ezért természetes, hogy azokat, valamint a végrehajtás mikéntjére vonatkozó szabályokat “karban kell tartani”.

A szektoron belül sokan attól tartanak, hogy az európai tagállamok és biztosítók eltérõ módon és eltérõ tempóban fogják alkalmazni az iránymutatásokat. Az egyik svéd biztosító, a Länsförsäkringar Liv vezetõje egyenesen szegregációtól tart, mivel az irányelv megragadja az Európában belüli különbségeket, ami az egyes tagállamok eltérõ kezelését vonja maga után.