Hol történnek a világon a legnagyobb természeti katasztrófák?
2013.06.03
Az Egyesült Államokat igen súlyosan érintették a szélsõséges idõjárási események a tavalyi évben: a világszerte keletkezett károk 69 százaléka, a természeti katasztrófákból származó biztosított veszteségek 92 százaléka az USA-ban keletkezett - derül ki a Worldwatch Institute jelentésébõl.

A Sandy hurrikán, Közép-Nyugaton az egész nyáron át tartó szárazság, valamint a súlyos viharok, tornádók együttesen 100 milliárd dollár veszteséget eredményeztek a jelentés szerint. Ebbõl a biztosítási ágazat 58 milliárd dollárt fedezett. Az Egyesült Államokban 1980 óta ez volt a második legveszteségesebb év.

2012-ben összesen 905 természeti katasztrófa sújtott le világszerte, ezeknek 93 százaléka volt idõjáráshoz köthetõ. A jelentés szerint ezek mintegy 170 milliárd dollár veszteséget, ezen belül 70 milliárd dollár biztosított veszteséget eredményeztek.

A legtöbb természeti katasztrófát Ázsia szenvedte el, az összes csapás 37 százaléka következett be itt, a második helyen áll az Egyesült Államok 26 százalékkal, Európa követi 15 százalékkal, majd Afrika 11 százalékkal és végül Ausztrália/Óceánia 6 százalékkal.

Míg a fenti eloszlás összhangban áll a hosszú távú, 1980 és 2011 közötti átlaggal, a tendenciák jelentõs regionális különbségeket mutatnak. A legnagyobb növekedés az elmúlt 30 év viszonylatában Észak-Amerikában figyelhetõ meg, beleértve Közép-Amerikát és a Karib-térséget, utána következik Ázsia és Ausztrália, míg a legkisebb növekedés Európában és Dél-Amerikában következett be.

Az amerikai biztosítók várakozásai szerint a klímaváltozás következtében fellépõ viharok és szélsõséges idõjárási események egyre gyakoribbá válnak, ennek ellenére a vizsgálatok és a közismert bizonyítékok azt mutatják, hogy mégsem tesznek túl sokat a globális felmelegedés ellen.

Peter Höppe, a Munich Re viszontbiztosító Geo Risk Research részlegének vezetõje korábban azt nyilatkozta, hogy a jövõben nyári szárazság, súlyos ciklonok, viharok növekvõ kockázatára számíthatunk.

Höppe hozzátette, hogy a növekvõ kockázat ellenére az amerikai biztosító ágazat nem mondható elkötelezettnek a széndioxid-kibocsátáshoz kapcsolódó adók, illetve egyéb, kibocsátás-csökkenést szorgalmazó javaslatok iránt.

Egy márciusban közzétett jelentés szerint a fenntarthatóság egyik legnagyobb szószólója, a Ceres által megkérdezett amerikai biztosítók mindössze egy nyolcada rendelkezik átfogó éghajlat-változási stratégiával.