Veszélyes hónapok elé nézünk az utakon
2013.06.03
A nyári hónapokban havi 1600 személyi sérüléses baleset történik a magyar utakon, így ez az idõszak sajnos nem csak az üdülés, hanem a balesetek fõ szezonjának is tekinthetõ. Ezekben a hónapokban gyakorlatlanabb autóvezetõk is a volán mögé ülnek, és akár hosszabb utazásokra is vállalkoznak. Nyaraláskor a legkörültekintõbb elõkészületek mellett is adódhat váratlan helyzet: az Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance utasbiztosítás mellett vagy önállóan is igénybe vehetõ AutoSOS szolgáltatásával nem csak Magyarország, de Európa útjain is azonnali, szakértõ segítséget kaphatnak az ügyfelek.

A nyaralási szezon balesetek szempontjából minden évben az egyik legkritikusabb idõszaknak számít a hazai és külföldi utakon, hiszen ilyenkor mind a megnövekedett forgalom, a kellõ helyismerettel gyakran nem rendelkezõ sofõrök, mind pedig a hõség vagy a viharok miatt is gyakoribbak a balesetek illetve a gépjármûvek meghibásodásai. A KSH adatai szerint Magyarországon tavaly 1500-1600 személyi sérüléssel járó baleset történt június és július hónapban az utakon. Az Europ Assistance-nál regisztrált segélykérések is alátámasztják a tendenciát: 2012 júniusában és júliusában Magyarországon összesen több mint 1800 esetben segítettek a társaság munkatársai a bajba jutott ügyfeleknek utasbiztosításhoz kapcsolódó illetve önálló autós assistance szolgáltatásaikkal. Európa és a világ más országaiban – csaknem 80 országból – a haza ügyfelek összesen több mint 8 500 esetben vették igénybe az Europ Assistance szolgáltatásait az elmúlt év hasonló idõszakában.

Az AutoSOS segélyvonala – eltérõen más szolgáltatóktól – önhiba esetén is extra díjtól mentesen küld profi segítséget. „Egyik ügyfelünk tavaly nyaralni indult családjával Horvátországba, ám egy – az M7-esen történt baleset miatti – forgalomelterelés következtében kerülõ úton kellett haladnia. A tankban maradt üzemanyag azonban már nem volt elegendõ a következõ benzinkútig, így még a horvát határig sem tudtak eljutni. A Europ Assistance csapata 10 liter benzint szállított a helyszínre egy órán belül, így a család végül szerencsésen eljutott a következõ benzinkútig, majd a végsõ úti céljához is” – mondta el Kalmár László az Europ Assistance Magyarország ügyvezetõje.

Az AutoSOS Prémium szolgáltatással a belföldi útra vagy Európa más országaiba induló ügyfelek Európa teljes területén kaphatnak díjmentes segítséget, mûszaki hiba, baleset, vagy önhibából kialakult helyzet esetén. Az AutoSOS szolgáltatáshoz tartozik a külföldön is mûködõ dugófigyelés, de szükség esetén csereautót is biztosítanak, az AutoSOS 10+ csomaggal pedig a 10-15 éves autókra is köthetõ biztosítás. Különleges, és a nyári nyaralások alkalmával kifejezetten hasznos szolgáltatás lehet az AutoSOS üzemanyagfutár szolgáltatás, melynek keretében a Eurorop Assistance munkatársai akár 10 liter benzint is kiszállítanak a pórul járt autósnak ebben az esetben.

Külföldön ráadásul sok szempontból jobban ki vagyunk szolgáltatva, bármilyen problémánk adódik az utakon, hiszen hiányozhat a helyismeret, és sok esetben az adott ország nyelvét sem beszélik az ügyfelek.

„A külföldi utakon adódó problémákra jó példa egy tavaly júniusi esetünk: egy ügyfelünk családi pihenésre utazott Dél-Olaszországba, útközben, az osztrák-olasz határ után nem sokkal az autója meghibásodott. Mivel nem beszélt olaszul, illetve helyismerettel sem rendelkezett, az Europ Assistance csapatához fordult segítségért. Kollégáink megtalálták a hozzá legközelebb esõ szervizt, illetve a tolmácsolásban is segítettek neki, így késéssel ugyan, de folytathatták az utat” – mesélt el egy másik történetet Kalmár László.

Az AutoSOS szolgáltatás egyébként kevesebb, mint havi 700 Ft-ért is megrendelhetõ már, ráadásul egy éven belül szükség esetén több alkalommal is a gépjármûvezetõ segítségére sietnek cég munkatársai ezért a díjért, legyen szó bármilyen jellegû problémáról hazai vagy külföldi utakon egyaránt.

Az AutoSOS segélyvonala belföldrõl a 14 567-es, külföldrõl a +36 1 458 44 80- as telefonszámon érhetõ el a nap 24 órájában.