Öngondoskodási index: gyenge eredmény született
2011.07.22
Az emberek rossz attitûddel állnak a kis összegû megtakarításokhoz, ráadásul 66 százalékuk még mindig az államtól várja a segítséget – derül ki az OTP Öngondoskodási indexébõl.

Öngondoskodási indexet állított össze az OTP Bank, amely a pénzintézet szerint hozzásegíthet ahhoz, hogy nyomon követhetõ legyen a magyar társadalom állapota és fejlõdése az öngondoskodás terén - mondta Kovács Antal vezérigazgató-helyettes. Az index eredménye az egészségmegõrzés, illetve a környezetvédelem terén mért tetteket és véleményeket is figyelembe veszi, az indexet megalapozó kutatás pedig a családról való gondoskodásra, és az önképzéssel kapcsolatos kérdésekre is kitér – írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint havi 5-10 ezer forintos megtakarítással 3 év alatt összegyûjthetõ egy 3 hónapos túlélést biztosító vésztartalék, 10 év alatt pedig 1-2 millió forintot is elérhet a megtakarított összeg.

Az elsõ felmérés eredményei szerint a végzettség, a foglalkozás és az anyagi helyzet az, amely leginkább befolyásolja az öngondoskodás mértékét, az adott polgár lakóhelye e tekintetben kevésbé fontos.

A megkérdezettek 58 százaléka készít tervet a következõ hónapra, ám hosszabb távra, egy évre elõre a válaszadóknak már csak 26, 5-10 évre pedig csak 8 százalékuk gondolkodik, míg a évtizedekre elõre tervezõk aránya mindössze 4 százalékos. A megtakarítással rendelkezõk 27 százaléka tervez további megtakarítást, míg azok aránya, akknek ugyan ma nincs megtakarítása, de tervezi, 15 százalékos.

A megtakarítások fõ célja a váratlan helyzetekre történõ felkészülés, ám csupán a megkérdezettek 28 százalékának van vésztartaléka és további 21 százalék tervezi, hogy ilyen céllal tegyen félre pénzt. A megtakarítási területen a prímet az életbiztosítások viszik, õket a bankbetét követi.

Komoly gondot jelent, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint az öregkor pénzügyi biztonságának megteremtése elsõsorban az állam feladata. Az egyén felelõsségét fõként a 18-29 éves korosztály teszi az elsõ helyre, de még ebben a csoportban is 57 százalék említi elsõ helyen az államot. Az egyén öngondoskodásának elsõdlegességével csak a megkérdezetettek 28 százaléka értett egyet.

Összességében a 0-tól 100-ig terjedõ skálán az index induló értéke 36 pont lett.