Súlyos árvizek Közép-Európában: Prágába most inkább ne utazzunk!
2013.06.03
Többen meghaltak, vagy eltûntek a csütörtök óta tartó árvizek miatt Németországban, Csehországban és Svájcban. A cseh hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a Moldva folyó kritikus szintet érhet el Prágában, ezért most azt mérlegelik, hogy lezárják-e fõváros metróhálózatának egy részét. Arra kérik az embereket, hogy ne utazzanak most Prágába.

A veszély súlyosságát mutatja, hogy a cseh miniszterelnök, Petr Neèas az egész Cseh Köztársaságra rendkívüli állapotot hirdetett.

Németország több városában, többek között Chemnitzben, Passauban és Rosenheimban is katasztrófa helyzetet hirdettek. Passau történelmi központja, ahol három folyó találkozik, vasárnap óta szintén víz alatt van.

Hazánkban is a 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetõzhet a Duna - mondta az országos katasztrófavédelmi igazgató hétfõ reggel Gyõrben. Jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon - mondta el Bakondi György. Számos helyen már dolgoznak a gátak megerõsítésén, magasításán - fûzte hozzá.

"Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz" - mondta kérdésre válaszolva Bakondi György, aki hozzátette: az ott élõknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztõl. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetõzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Délutántól újabb vízszint-emelkedés várható a Szigetközben, harmadfokú a készültség. A tetõzés ott pénteken, a fõvárosban a hétvégén várható.

A fõvárosban várhatóan holnap éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetõzik majd, harmadfokú készültség mellett. Tegnap már lezárták a forgalom elõl Pesten az Idõsebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között.